lokdaun francuska parizFoto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Najmanje 800 života širom Evrope spaseno je zahvaljujući boljem kvalitetu vazduha tokom prve faze lokdauna zbog pandemije kovida 19, pokazalo je novo istraživanje.

Zbog mera koje su uvedene u cilju zaustavljanja porasta broja zaraženih, na ulicama i putevima evropskih gradova je bilo mnogo manje automobila i kamiona, što je imalo najveći uticaj na očuvanje života, kažu autori istraživanja koje su napravili vodeći eksperti u Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM).

Kako prenosi Gardijan, analizirajući 47 evropskih gradova, naučnici su utvrdili da su Pariz, London, Barselona i Milano među prvih šest na listi kada se radi o najvećem broju izbegnutih smrtnih slučajeva.

Autori studije navode da je nivo zagađenja u evropskim gradovima bio smanjen zbog zatvaranja škola i radnih mesta i otkazivanja javnih događaja tokom lokdauna, zbog čega su ljudi ostajali u svojim domovima pa je saobraćaj sveden na minimum.

To je dovelo do smanjenja zagađenja vazduha azot-dioskidom (NO2), naročito u gradovima u Španiji, Francuskoj i Italiji, gde je zabeležen najizraženiji pad nivoa NO2 tokom lokdauna – od 50 do 60 odsto.

Osim toga, zabeleženi su i smanjeni nivoi drugih zagađivača.

“Lokdaun tokom prvog talasa pandemije kovida 19 je izazvao velike posledice po zdravlje i društvo. Ali, on je istovremeno predstavljao jedinstvene uslove u kojima mogu da se istraže potencijalni efekti uvođenja strogih politika čiji je cilj smanjenje nivoa zagađenja u urbanim područjima”, kaže Antonio Gasparini, profesor biostatike i epidemiologije na LSHTM i jedan od vodećih autora istraživanja.

“Zahvaljujući ovom ‘prirodnom eksperimentu’ smo stekli uvid u to kako kvalitet vazduha može da se poboljša pomoću drastičnih mera u javnom zdravstvu koje bi bilo teško primeniti u normalna vremena”, objašnjava Gasparini.

Prema njegovim rečima, ova saznanja su od ključnog značaja za osmišljavanje efikasnih politika za rešavanje problema zagađenja u gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari