– Šta da ti donesem?, pitao sam Anu.

– Ništa, samo dođi… Onda je poslala poruku: donesi mi album, kad smo Miško i ja bili mali…

– Šta da ti donesem?, pitao sam Miodraga, Miška – Aninog brata.

– Ma samo Ti nama dođi, matori. Sve ima ovde, samo nam ti fališ… Onda je poslao poruku: ako ima one Vladove rakije, ponesi…

Našao sam i album i Vladovu rakiju, spakovao stvari za sedam dana, par sitnica za unuke i snahu i odleteo večernjim letom za Malme…

Tako je izgledao moj prvi odlazak u Malme posle 30 godina. Bivao sam u njemu kasnih sedamdesetih i poslednji put septembra 1984. godine. Onda su se razišli neki moji životni putevi i kao što rekoh, u Malme nisam išao do nekog zakasnelog proleća 2014.

Malme se izgradio. Raširio. Obalom dominira „Torzo“ čuvenog Calatrave iz koga se nazire silueta najdužeg mosta u Evropi koji spaja Dansku sa Švedskom. Most je doneo mnogo toga novog ali i i ponešto loše po starosedeoce… Sada se iz Kopenhagena u Švedsku može stići i autom, busom pa i vozom, sve preko mosta od sredine dvehiljaditih. Pamtim da smo po vrućini u kolima čekali u beskrajnim redovima na feribot koji nas je, posle puta kroz Austriju, Nemačku i Dansku vozio ne u Malme, već u Helsimborg nekih sedamdesetak i više kilometara dalje prema Geteborgu.

Novi centar grada je postao Triangeln. Bukvalno se na trg izlazi iz voza koji dolazi direktno sa kopenhangenškog aerodroma i produžava dalje ka severu. Odavde polaze ili prolaze mnoge linije gradskih zelenih autobusa, od kojih jedan vozi direktno na aerodrom Kalstrup. Kažem zelene, ne samo zbog boje već i zbog toga što koriste ekološko gorivo iz biomase. Na ekologiju se gleda i daje mnogo, od selekcionisanja svih vrsta othoda ili otpada do edukacije dece od malih nogu. Naravno da je politika kažnjavanja takođe učinila svoje. Naročito glede pridošlica.

Bez obzira na to, grad je, za prilike od kada ga znam, neverovatno prljav. Korpe za otpatke su ne retko prepune, naročito u zoni restorana, iz nekoliko razloga. Ogromna količina izbeglica koja je u poslednjih 10 godina, kao cunami prekrila skandinavske zemlje, kažu, čak preko milion, i posebno naselila Švedsku od kojih se polovina nigde ne vodi što predstavlja ogroman problem za vlasti ali i stanovnike južnih gradova, od kojih je najugroženiji upravo Malme.