Mokrin House: Trkački pohod na banatske njive 1

U vremenu kada skoro isključivo čitamo i slušamo o tome kako se sela u Srbiji gase i nestaju, prija ponekad čuti i drugu stranu priče, o selima koja odolevaju ovim promenama, a ovo je jedna takva priča.

Selo Mokrin nalazi se na 13 kilometara od Kikinde i 20 kilometara od Čoke, ali ako pogledate na mapi, shvatićete da kroz Mokrin ne možete da prođete, u njega samo možete da dođete.

Uprkos svojoj skrajnutoj lokaciji, ovo selo i njegovi meštani uspešno odolevaju odumiranju na sebi sopstven način – ne dozvoljavaju drugima, kao ni sebi da budu zaboravljeni, da budu u raskoraku sa vremenom u kom žive. Upravo zato, pored ustanovljenih dešavanja koje neguju decenijama, skoro svake godine osvane neki novi datum, upisan za događaje koji prate svetske trendove.

Tako je i ova nedelja, 19. maj upisana svežim, crvenim slovima jer se po prvi put u jednom vojvođanskom selu održava nešto između trke i sportskog druženja, nešto između porodičnog piknika i edukacije o fizičkom zdravlju, a sve to u organizaciji Mokrin House-a i Belgrade Running Club-a.  

Trkački pohod na banatske njive je osmišljen kao trening trka od 5 i od 10 kilometara u kome će učestvovati trkači od 7 do 77 godina. Početak je zakazan za 11 časova a nakon „pohoda na njive“ sledi dodatan program koji uključuje piknik na imanju Mokrin House-a, predavanje o Prevenciji sportskih povreda i kreativnu radionicu za decu, a ceo program je namenjen svima, trkačima i onima koji to nisu. 

Više informacija može se saznati na veb stranici Mokrin House-a.

I samo da znate, ako Vas u Mokrinu traktorista vidi kako trčite, ponudiće se da Vas poveze do kuće, ali ne i 19. maja, jer Mokrinčani već znaju da je tada „Pohod na banatske njive“, dan posvećen zdravlju, telu i porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.