Na današnji dan rođen je Nikola Tesla: Malo poznate izreke velikog naučnika 1Foto: Colin Waters / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Na današnji dan rođen je Nikola Tesla.

Pored brojnih pronalazaka poput polifaznog sistema, obrtnog magnetskog polja, asinhronog motora, sinhronog motora i transformatora, Nikola Tesla je svakako najpoznatiji po otkriću naizmenične struje.

Nikola Tesla je i autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112, a bio je i ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Njegovo ime našlo se u društvu velikana po kojima su data imena brdima na Mesecu. On je jedini Srbin čije se ime našlo u Međunarodnom sistemu jedinica – „Tesla (T)“ je prihvaćen kao merna jedinica za jačinu magnetnog polja (gustinu magnetnog fluksa).

Međutim, šira javnost je manje upoznata sa izrekama i citatima koje mu se pripisuju. Portal Edukacija.rs ih je objavio, a mi vam prenosimo nekoliko najupečatljivih:

Vreme ne postoji.

Da, istina je da ja uvek preduzmem više nego što mogu da ostvarim.

Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!

Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “Najveće zlo u svetu”.

Vaša mržnja pretvorena u električnu energiju mogla bi osvetljavati gradove i gradove.

Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, mestu koje je pripadalo tadašnjem Austrijskom carstvu, a umro je 7. januara 1943. godine u Njujorku gde je živeo skoro 60 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari