"Ako dođe vreme da se rešava sudba balkanskih naroda, Rusija neće dati da se njihovi interesi oštete" 1Foto: Radenko Topalović

Konflikt između vaseljenskog patrijarha i sinoda došao je spontano, pisao je Mali Žurnal pre 110 godina.

“Mitropoliti su razno plaćali, kao i ostalo sveštenstvo što je davalo povoda surevljivosti, i što su na slabije plaćena mesta dolazili nespremni sveštenici. Tako su npr. mitropoliti solunski, dardanelski, janinski, halkidijski imali platu 17-2000 rubalja godišnje a dok su recimo monastirski, kasandrijski itd. imali platu 800-2000 rubalja godišnje”, pisao je Mali Žurnal.

Novine navode da je, kako bi uveo red, Joakim VI još 30 godina ranije predlagao da se sva manastirska imanja predaju na rukovanje patrijaršiji, te da se srazmerno učinku napravi podela na gradove.

“Pre neki dan patrijarh se obrati u Petrograd molbom da se ne skraćuje dosadašnji dohodak od besarabijskih imanja”, tvrdio je Mali Žurnal.

On dodaje da je sličan telegram u sporazumu sa Sinodom poslat i ruskom caru, ali ne preko turskog telegrafa, već preko ruskog poslanstva.

“Mi smo svagda od Rusije imali pomoć i imaćemo, ako dođe vreme da se rešava sudba malih balkanskih naroda, Rusija će biti ta, koja neće dati da se interesi tih naroda oštete”, naveo je patrijarh, a nakon toga povukao se sa sednice i dao ostavku jer je predsednik sinoda tražio da povuče određene izjave koje je tom prilikom dao, što Joakim nije hteo učiniti.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.