Čemu teži opozicija u Srbiji? 1Foto: Radenko Topalović

Radikalna stranka je pre 110 godina podigla kredit za koji se opozicija pribojavala da će prerasti u državni zajam, zbog čega je oštro kritikovala ovaj potez, pisao je Mali Žurnal pre 110 godina.

“Skupštinska opozicija veruje, da je notiranje vanrednih kredita vladi bilo u tolikoj meri štetno, da se ono ni u kome slučaju nije smelo izglasati, pa ipak je ona sama pasivnim otporom čak i sam način kontrolisanja utroška kredita ćutanjem prihvatila”, objašnjava autor.

Kako piše Mali Žurnal, da bi o štetnosti takvog finansiranja javnost bila tačno obaveštena, opozicija o tome neprestano diskutuje.

“Opozicija kroz svoje organe i po javnim zborovima u zemlji stalno iznosi sve mane njegove, upirući prstom na utroške, koji se na jedan isti način već godinama nižu”, podseća se u tekstu.

Kako se u novinama dodaje, opozicija skida sa sebe svaku odgovornost.

“Obzirom na prilike u kojima se zamlja nalazi, opozicija u glavnome cilja da slomi radikalnu stranku, računajući okolnošću, da se pokriće ovih kredita mora neminovno na kraju godine izvršiti jednim novim sasvim nepopularnim državnim zajmom”, zaključio je Mali Žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.