Kristijan Dior: Modni kreator koji je naglasak stavio na steznike kako bi bolje istakao žensku siluetu 1Foto: The Conversation

Na današnji dan 1905. godine rođen je umetnički revolucionar Kristijan Dior, modna ikona sveta nakon Drugog svetskog rata.

Kristijan Dior rođen je 21. januara 1905. godine u Grenvilu, gradiću na obali Normandije. Poreklom je iz porodice koja je živela udobnim buržoaskim životom podržanim od strane uspešne kompanije za đubrivo.

Njegovo poreklo nije povezano sa modom s obzirom da je Kristijanov otac bio uspešan preduzetnik, što ga ni na koji način nije sprečilo da razvije interesovanje u ovoj oblasti.

Kao dečak, živeo je u svom malom svetu, zabavljen „bilo čim što je svetlucalo, razigrano, cvetno ili neozbiljno“, pisao je mnogo godina kasnije, ali njegova najveća ljubav bila je prema cveću i biljkama.

Kristijanova porodica odselila se u Pariz dok je još bio mali. S početka, želeo je da postane arhitekta zbog velikog interesovanja za umetnost, ali je po očevoj želji upisao “École des Sciences Politiques” – Fakultet političkih nauka.

Uprkos cežnjama svoga oca da postane diplomata, Kristijan je nakon diplomiranja na fakultetu 1925. godine otvorio malu umetničku galeriju.

U tome mu je pomogao otac uz uslov da porodično ime ne stoji iznad vrata galerije, pa su tako bila izlagana dela nekih od najpoznatijih umetnika tog vremena poput Pabla Pikasa, Žana Kokotoa i Maksa Džejkoba.

Tragedija koja ga je podstakla

Uspon brenda Dior počinje tek po zatvaranju prve galerije 1931. godine u kojoj je Kristijan prodavao dela poznatih umetnika.

Ova godina za Kristijana je bila presudna po mnogo čemu, ali najviše po porodičnoj tragediji. Kompanija njegovog oca otišla je u kolaps, Kristijan je izgubio brata i zatvorio galeriju.

Utehu je pronalazio u modnom kreiranju i skiciranju, i tako dobija posao kao ilustrator u magazinu Figaro Illustre. Kao ilustrator magazina radio je neko vreme, nakon čega je dobio posao asistenta kod pariskog dizajnera Roberta Pigea.

Po dolasku Drugog svetskog rata Dior je morao da napravi pauzu sa svojim kreativnim radom i služi u francuskoj vojsci kao oficir.

Dior – brend prefinjenog luksuza

Po povratku iz vojske 1894. godine Dior počinje da radi za Lusijen Lelong, i od tog trenutka počinje oblikovanje Diora kao brenda.

Kristijan Dior uz pomoć tekstilnog magnata Marsela Bosaka 1946. godine osniva svoju modnu kuću u Parizu.

Momenat kada se Dior istakao kao modni kreator desio se u vreme debitovanja njegove prve kolekcije New Look 1947. godine. Do tog trenutka, u modi je preovladavala ratna estetika koja se zasnivala na praktičnom i jednobojnom stilu.

Dior je je naglasak stavio na bujnu žensku siluetu i steznike kako bi tu istu žensku siluetu bolje naglasio. Imao je osećaj i potrebu za luksuzom, zbog čega je veliku pažnju posvećivao detaljima poput materijala, dizajna i veza.

Karakterisali su ga moderan i prefinjen pristup koji je od njega i napravio jedno od najpoznatijih imena svetske mode.

Kristijan Dior – zavidna reputacija zahvaljujući slavnim klijentima

Kao i većinu dizajnera visoke mode, Diora je uzdigla uticajna klijentela koja je sa ponosom iznela komade odeće ovog brenda.

Oblačeći elitu koja je promovisala njegov dizajn i zagarantovala slavu brenda za sva vremena, Dior je stekao zavidnu reputaciju.

Za 10 godina brend se proširio na pet kontinenata, butici Diora mogli su se pronaći u 15 zemalja, a odeću koju je Kristijan Dior dizajnirao nosile su zvezde Zlatnog doba Holivuda – Merlin Monro, Elizabet Tejlor i Rite Hejvort.

Promocija Diora od strane tadašnjih najvećih zvezda pozicirala ga je na naslovnu stranu “Time” magazina, ubrzo nakon čega je veličanstveni dizajner doživeo srčani udar u svojoj 52. godini života.

Diorovo modno carstvo, nakon smrti osnivača, spasao je Iv Sen Loran, dotadašnji Kristijanov asistent.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.