Miki Maus: Novi Ruzveltov izaslanik 1Foto: Radenko Topalović

Šaljivi list „Bodljikavo prase“, pisao je o novom specijalnom izaslaniku predsednika SAD, Ruzvelta.

Britanska novinska služba javlja da je održan prijem u Beloj kući, pisao je ovaj list pre 80 godina. 

Između ostalih primljen je i gospodin Miki Maus.

Ruzvelt je Miki Mausa zadržao čitav sat u audijenciji. U kratkom razgovoru objasnio je Ruzvelt svu težinu situacije po Ameriku i naglasio da sada svi američki građani treba da se stave u službu otadžbine.

– Dobro poznajem, rekao je Ruzvelt, Vaše herojstvo, koje se ispoljilo prilikom vaših mnogobrojnih avantura, zato sam rešio da Vama lično poverim izvršenje jedne specijalne misije. Nadam se da ćete se primiti toga.

Uzbuđeni Miki Maus odgovorio je na to:

– Potpuno sam svestan opasnosti u kojoj se nalazi moja otadžbina. Rado primam poverenu mi misiju i izajavljujem da smo ja i moja družina spremni da za milu otadžbinu uradimo sve.

Miki Maus: Novi Ruzveltov izaslanik 2
Bodljikavo prase

Sva nastojanja novinara da saznaju kakve je prirode misija koju je Ruzvelt poverio Mausu, pozantom narodnom junaku, ostala su bez uspeha.

Gospodin Miki shvata toliko ozbiljno misiju, da je čak odbio da svome ocu, gospodinu Dizniju, poveri kakvu je misiju dobio.

U krugovima bliskim vladi, veruje se da će Miki dobiti zadatak da sa svojom družinom potapa japanske brodove, za račun novoobrazovane obaveštajno-propagandne službe SAD.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„Bodljikavo prase“ bio je Nedićev šaljivi list, konkurent „Ošišanom ježu“. Izlazio je od 6. decembra 1941. do 2. septembra 1944. u Beogradu, jedanput mesečno. Vlasnik, izdavač i urednik bio je Svetomir Stojadinović, a saradnik Miša Dimitrijević.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.