Napredak hirurgije mozga 1Foto: Radenko Topalović

Na sednici lekarskog društva u Beču, profesor Ajseldberg predstavio je 20 lica nad kojima su sa uspehom izvršene operacije izraštaja na mozgu, pisao je list Mali žurnal.

Kako je ovaj list preneo pre 110 godina, u više ovih slučajeva izraštaji na mozgu bili su u vezi sa epilepsijom i ti pacijenti su potpuno izlečeni.

U drugom slučaju, jednom pacijentu izvađen je sa leve strane mozga izraštaj u veličini jabuke.

Takođe, jednom crtaču pojavio se izraštaj u neposrednoj blizini nerva vida. Ipak, posle izvršene operacije crtač je bio u stanju da opet radi svoje poslove.

Pri operacijama izvraštaja na mozgu vrlo često se dešava da okolne partije mozga budu povređene, usled čega se pojavljuje ukočenost.

Smrtnost je kod operacija mozgda još uvek velika.

Iako rezultati operacija izraštaja na mozgu nisu onakvi kakvi bismo želeli da budu, ipak su uspesi neoporno veliki jer veliki deo pacijenata posle opracije potpuno ozdravi ili se bar bolje oseća, pisao je tada list.

Napredak hirurgije mozga 2

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.