Novi razlog za razvod braka 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list „Mali Žurnal“ je pre 110 godina u svojoj rubrici „Ženski svet“ objavio vest o presedanu u brakorazvodnim parnicama u Francuskoj.

U pariskom sudu uveden je čudan presedan u brakorazvodnim parnicama. Do sada je u kulturnim državama samo prevarenim stranama bilo dozvoljeno da traže razvod braka, pa je tako samo oštećena strana dobijala pravo da stupi u novi brak, piše Mali žurnal.

Međutim, presudom koju je pariski sud doneo otvorilo se pitanje da li i žena koja vara može da traži razvod braka.

Novi razlog za razvod braka 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Kako se navodi, gospodin Martel bio je tih i povučen šezdesetogodišnjak koji je bio oženjen ženom mnogo mlađom od sebe. Gospođa Martel imala 28 godina, i na njene dolaske kući u novim toaletama i li sa novim nakitom, gospodin Martel bi samo zamišljeno uzdahnuo ili slegao ramenima, pretpostavlja se da je tako činio zarad mira u kući, piše ovaj dnevni list.

Kako napominju, za prevare gospođe Martel znao je čitav komšiluk, tako da nije bilo govora da te njene radnje nisu bile poznate i samom Martelu, koji nije pokazivao ni najmanji znak gneva ili uzbuđenja.

Međutim, kako piše list, najinteresantnije je to što je gospođa Martel dobila presudu na sudu i razvod braka, a konačna presuda je bila da je njen bivši suprug kriv što ga je varala.

Presuda je glasila da se muž koji se tako malo brinuo za čast svoje žene, okrivljuje za svirepstvo prema svojoj supruzi, i na osnovu ove ocene donesena je presuda o razvodu braka u korist gospođe Martel, koja može sada sebi da traži supruga po želji.

List navodi da je ova presuda donela ružičastu perspektivu ženama koje ne vole tako mnogi vernosti i koje  žele novog muža.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.