Ričard Mekdonald: Od štanda sa hot dogovima do najvećeg lanca brze hrane 1Foto1: Pixabay/Pexels; Foto2: Screenshot YouTube/TU DUY LANH DAO

Ričard Džejms Mekdonald, jedan od osnivača najvećeg lanca restorana brze hrane na svetu „Mekdonalds“ (McDonald’s), rođen je 16. februara 1909. godine.

Ričard i njegov brat Moris Mekdonald svoju istoriju su počeli da pišu 1937. godine otvorivši štand u Monroviji, gradiću Kalifornije, na kome su prodavali samo hot dog. Kupaca je bilo malo, a troškovi su prevazilazili profit. To ih je navelo da sreću potraže na drugom mestu, pa su u većem gradu, San Bernardinu, otvorili prvo veći štand, a zatim i restoran.

Novi restoran pokazao se uspešnim i braća su uskoro zarađivala 40.000 dolara godišnje. Većina kupaca bili su tinejdžeri ili mladi odrasli muškarci u dvadesetim godinama, pa i mlade radničke porodice, koje su bile u potrazi za jeftinim obrokom.

Posle nekoliko godina, Ričard i Moris se odlučuju na drugačiji pristup poslovanju. Naime, dotadašnje iskustvo pokazalo im je da bi trebalo da budu brži i efikasniji pri usluživanju. Osim toga, uvideli su da im prodaja hamburgera donosi najveću zaradu, a da su ujedno i lakši za pripremu od sendviča.

Ričard Mekdonald: Od štanda sa hot dogovima do najvećeg lanca brze hrane 2
Foto: Pixabay/akiragiulia

Braća su 1948. godine u potpunosti redizajnirala i obnovila svoj restoran u San Bernardinu, te su se usredsredili na hamburgere, milkšejk i pomfrit. I sam prostor su uredili tako da su mušterije svoje porudžbine mogle odmah po dolasku u restoran da preuzmu na šalteru. Iste godine počela je zvanična istorija svetski poznatog lanca restorana.

Sedam godina kasnije, 1955. godine, Ričard i Moris udružili su se sa preduzetnkom Rejom Krokom, koji je nastojao da proširi proizvodnju. Već 1961. godine Krok je otkupio u potpunosti McDonald’s kakav danas poznajemo.

Ričard Mekdonald: Od štanda sa hot dogovima do najvećeg lanca brze hrane 3
Foto: Screenshot YouTube/TU DUY LANH DAO

Ričard Mekdonald umro je u stračkom domu u Mančesteru, u državi Nju Hempšir, 14. jula 1998. godine.

Danas, McDonald’s korporacija ima više od 36.000 restorana u 100 zemalja.

Prvi restoran u Srbiji otvoren je 24. marta 1988. godine, na Slaviji u Beogradu, što je ujedno bio i prvi McDonald’s restoran u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Danas u Srbiji ima ukupno 32 McDonald’s restorana, 22 u Beogradu, tri u Novom Sadu, dva u Nišu i po jedan u Subotici, Kragujevcu, Velikoj Plani, Pančevu i Staroj Pazovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.