Prvi Mek u nekadašnjoj Jugoslaviji 1Foto: BC

Na Slaviji, u Deligradskoj ulici broj 2 nalazi se zgrada u kojoj je danas smešten jedan od najpoznatijih svetskih restorana „brze hrane“.

Međutim, malo ko zna da je ova kuća sagrađena još davne 1893. u tada pustom kraju Beograda. Ovaj objekat je podignut po projektu arhitekte Dimitrija T. Leka kao stambena kuća za trgovca Đorđa Vuča i njegovu porodicu. Ova porodica posedovala je još jednu kuću u Karađorđevoj ulici, koju je projektovao isti arhitekt. Međutim, literatura se nije puno bavila istorijom objekta u Deligradskoj, tako da ima vrlo malo podataka o njemu.

Kuća je projektovana u stilu neoklasicizma sa renesansnim stilskim motivima, a u vreme kada je podignuta predstavljala je jednu od najlepših i najviših građevina u tom delu grada. U njoj je odrastao i dečji pisac Aleksandar Vučo, koji je spavao u sobi sa oslikanim nebom sa zvezdama na tavanici, kako se navodi u jednom izvoru. Takođe, u ovoj privatnoj kući osnovan je i Fudbalski klub „Slavija“ 1912. godine, koji predstavlja jedan od najstarijih klubova ove vrste u Srbiji.

Isto tako, „ovde je živeo rodoljub profesor dr Atanasije Puljo, specijalista zubnog lekarstva, osnivač hirurgije lica i vilica, preteča Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu“, kako je ispisano na tabli postavljenoj na ovoj zgradi. U potpisu ovog teksta navode se – zahvalni naraštaji. Puljo je, međutim, i poginuo ispred svoje kuće 1944. godine, kada je na njega iznenada naleteo sovjetski vojni kamion.

Restoran „brze hrane“ Mek Donalds, jedan iz najpoznatijeg lanca restorana ove vrste u svetu, otvoren je u ovoj zgradi 24. marta 1988. To je bio ujedno i prvi restoran tog lanca otvoren na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, kao i prvi na području istočne Evrope. Tada se mogao videti veliki broj Beograđana, koji su u dugim redovima čekali kako bi probali čuvenu hranu ovog restorana. Tako je već u drugoj godini postojanja ovaj restoran bio svetski rekorder sa više od dva miliona usluženih gostiju. Danas se, takođe, u ovoj zgradi nalazi isti restoran.

Kuća porodice Vučo ili Puljina kuća, kako je poznata, danas se nalazi u okviru zaštićene celine Stari Beograd. Pre nekoliko godina je ovaj objekat rekonstruisan, nakon štete koju je pretrpeo tokom uličnih nemira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.