Žene u borbi protiv rata: Nova ženska konferencija u Hagu 1Foto: Radenko Topalovic

Dnevni list „Vreme“ je na današnji dan pre tačno 100 godina pisao o ženama koje su se borile protiv rata širom sveta, tražeći „trajniji i istinitiji“ mir.

Narodni ženski savez jednoglasno je tražio reviziju svih ugovora o miru i bio je pozvan na predstojeću konferenciju u Hagu, od petog do sedmog decembra, sa ciljem predstavljanja problema postojećih ugovora.

„Ima dosta savremenih žena, to su poglavito one iz pobeđenih zemalja – koje su nezadovoljne  prilikama u Evropi i one žele mir, drugi mir, trajniji, istinitiji, kako ga one nazivaju“, pisalo je u listu koji danas više ne postoji.

Pripadnice ženskih pokreta smatrale su da su postojeći ugovori glavni prouzrokovači novih nemira i nesreća u svetu.

„Održana je nedavno Internacionalna liga žena za mir i slobodu koja je okupila ženska društva celoga sveta na jednoj konferenciji u Hagu. Na ovoj konferenciji, kako se veli u njihovom manifestu, predstoji tri problema: politički, ekonomski, vojnički i psihološki“, pisao je list.

Pripadnice pokreta istakle su da se Liga naroda pokazala nekompetentnom da zadovolji međunarodne interese, pozivajući Opšti svetski kongres zastupnika svih naroda da pretresu uslove za „novi mir“ koji bi ujednačio prava velikih i malih naroda.

Naglasile su da treba ustanoviti Svetsku ligu naroda koja bi podstakla međunarodnu saradnju i održala svetski mir i uz to eliminisati prepreke slobodnog putovanja po svetu.

„Novi ugovor o miru mora promeniti uslove ratnih dugova saveznika, mora se uvesti slobodan promet sirovina“, isticale su pripadnice pokreta, zahtevajući „opšte, totalno razoružanje na moru, kopnu i u vazduhu“, kao i „izjednačavanje pobednika i pobeđenih“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari