Najbolja vina Srbije u 2017. godini 1

Za najbolje crveno vino, kako se navodi u saopštenju izabrano je kaberne iz Negotina Kremen Kamen 2013 vinarije Matalj, dok je najbolje belo vino Sonata 2016 vinarije Jeremić iz Smedereva.

Najbolji roze dolazi s obronaka Fruške gore pod etiketom Roza Nostra 2015 iz vinarije Erdevik, pobednik među penušavim vinima je Trijumf Rose penušavo 2015 vinarije Aleksandrović, koja je ponela i nagradu za najbolji vinski brend Srbije, a najbolje slatko vino je Tri sunca 2012 Quet, vinarije Fruškogorski vinogradi.

S posebnim interesovanjem iščekivani su rezultati izbora najboljih vina od lokalnih autohtonih sorti Srbije, gde je u kategoriji crvenih pobedilo vino Prokupac 2015 vinarije Doja, a među belim vinima to je Morava 2016 Jelić.

Što se vinarija tiče, za najbolju izabrana je Vinarija Milijan Jelić iz okoline Valjeva, dok je vinarija Lastar proglašena za najbolju mladu vinariju.

Za vinsku ličnost godine izabran vinar Oskar Maurer, a Vinski maraton Srbije održan u septembru mesecu na Paliću, proglašen za najbolju vinsku manifestacfiju u državi.

Kompletne rezultate godišnjeg izbora za najbolja vina i vinarije Srbije nalaze se na protalu Vino.rs.