Namirnice koje nikada ne bi trebalo da konzumiramo na prazan stomak 1Foto: Ryan Lees / Hoxton / Profimedia

 

Naše telo i raspoloženje značajno zavise od toga kako započnemo dan, a često nesvesno donosimo odluke koje mogu negativno uticati na naše zdravlje.

Iako ne razmišljamo o tome, mnoge uobičajene navike koje praktikujemo odmah nakon buđenja mogu imati negativne posledice na naše telo i psihičko stanje.

Za mnoge ljude, kafa je prva stvar koju popiju ujutru, ali to nije najbolji izbor. Kafa na prazan stomak može podstaći lučenje želudačne kiseline, što izaziva gorušicu i druge stomačne tegobe. Iako kratkoročno može pomoći da se probudite, dugoročno može izazvati više štete nego koristi. Najbolje je piti kafu nakon laganog doručka, kada je želudac već opterećen hranom koja može ublažiti kiselost, prenosi klix.ba.

Mnogi ljudi ujutro posežu za lekovima protiv bolova poput aspirina ili ibuprofena, kako bi ublažili glavobolju ili druge manje bolove. Međutim, uzimanje ovih lekova na prazan stomak može iritirati sluznicu želuca, izazvati nelagodnost, pa čak i dovesti do ozbiljnijih problema kao što su žgaravica ili čir. Preporučuje se da se ovi lekovi uzimaju nakon obroka, čime se smanjuje rizik od probavnih smetnji.

Iako limunov sok sadrži vitamine, njegova visoka kiselost može iritirati stomak, naročito kod ljudi sa osetljivim digestivnim sistemom. Ako volite limun, najbolje je da ga razblažite vodom i pijete uz obrok kako biste izbegli potencijalne probavne smetnje.

Početak dana sa komadom torte, čokolade ili druge slatke hrane nije preporučljiv. Slatkiši brzo povećavaju nivo šećera u krvi, ali izazivaju i nagli pad energije kasnije tokom dana. Takođe, pankreas ne može proizvesti dovoljno insulina da bi se nosio sa naglim porastom šećera, što može dovesti do problema sa ravnotežom šećera u krvi. Bolje je uživati u slatkišima kasnije, kada primetite pad energije.

Mnogi ljudi uživaju u jogurtu ili drugim mlečnim proizvodima, ali konzumiranje ovih namirnica na prazan stomak može biti problematično. Na prazan stomak, visoka kiselost može smanjiti efikasnost bakterija mlečne kiseline prisutnih u jogurtu, čineći ih manje korisnim. Takođe, može doći do povećane kiselosti u stomaku, što izaziva nelagodnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari