Namirnice koje smanjuju rizik od holesterola i srčanih bolesti, tvrdi dijetetičarka 1Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

 

Izbor dijete igra ključnu ulogu u svakom aspektu našeg zdravlja. Ovo je posebno tačno kada je u pitanju naše srce, jer hrana koju jedemo može da nam pomogne da održimo optimalan nivo holesterola, pa čak i da smanjimo rizik od srčanih oboljenja. Neke od najboljih opcija su zdravi ugljeni hidrati.

Iako mnogi povezuju ugljene hidrate sa negativnim zdravstvenim implikacijama, određene vrste ugljenih hidrata zapravo mogu biti neverovatno korisne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Dijetetičarka Sofija Tarner otkrila je tri namirnice koje su odlične za zdravlje srca i mogu čak smanjiti holesterol i rizik od srčanih oboljenja.

Ovsene pahuljice

Činija  ovsene kaše nije samo ukusna i raznovrsna, već ima i brojne prednosti za celo telo. Može biti posebno dobar za one koji žele da smanje holesterol.

„Ovsene pahuljice sadrže rastvorljivo vlakno pod nazivom beta-glukan, koje pomaže u snižavanju nivoa LDL holesterola. Beta-glukan formira supstancu nalik gelu u digestivnom traktu koja se vezuje za holesterol, sprečavajući njegovu apsorpciju u krvotok“, objasnila je Tarner za SheFinds.

Ona napominje da redovna konzumacija ovsa može pomoći u smanjenju nivoa LDL („lošeg“) holesterola dok održava naš HDL („dobar“) holesterol. Sve ovo može doprineti zdravijem srcu i manjem riziku od bolesti.

Ječam

„Kao i ovas, ječam sadrži beta-glukan, koji formira supstancu nalik gelu koja se vezuje za holesterol u digestivnom sistemu, smanjujući njegovu apsorpciju. Ometajući apsorpciju holesterola, ječam pomaže u snižavanju nivoa LDL holesterola“, tvrdi dijetetičar.

Kaže da njegov visok sadržaj vlakana podstiče sitost i pomaže u kontroli težine, doprinoseći poboljšanju nivoa holesterola i zdravlju srca. Osim toga, ukusan je dodatak supama, čorbama i salatama.

Mahunarke

Mahunarke, poput pasulja, sočiva i slanutka, moćne su namirnice koje svakako treba da uvrstimo u ishranu, posebno ako želimo da srce bude zdravo i da snizimo holesterol. Tarner navodi da rastvorljiva vlakna u mahunarkama pomažu u snižavanju LDL holesterola zaustavljanjem njegove apsorpcije u crevima.

Redovna konzumacija mahunarki u različitim oblicima, kao što su supe, salate ili prilozi, može doprineti poboljšanju nivoa holesterola i opštem zdravlju srca“, zaključuje dijetetičarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari