Nedostatak vitamina D katastrofalno utiče na organizam: Ovo su posledice 1Vitamin D, foto: Credit line: Randolf Berold / Panthermedia / Profimedia

 

Koje su sve moći vitamina D – od autoimunih do malignih bolesti? Koje su preporučene dnevne doze, gde se sve vitamin D nalazi, da li se s njim može preterati? Odgovore na sva pitanja u Novom danu dala je prof. dr Lana Lekić, magistarka farmacije.

Vitamin D nije nešto o čemu razmišljamo dovoljno. Najčešće imamo deficit ovog vitamina.

„Kada kažemo nedostatak vitamina D, prvo što nam padne na pamet su kosti i skeletni sistem, osteoporoza, osteopenija kod žena koje su u menopauzi ili u perimenopauzi. Takođe, žene i devojke koje ne mogu da zatrudne, osnovno što treba da se pregleda je nivo vitamina D“, rekla je Lana Lekić, prenosi N1 Hrvatska.

Nivo vitamina D se može videti vađenjem krvi, a prosečna vrednost je 75-150 nmol/l. Nizak nivo ovog vitamina dovodi do raznih bolesti.

„Sve ispod referentnih vrednosti je katastrofa za organizam. Prema istraživanjima, nemamo ni blizu prosečnih vrednosti ovog vitamina. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je pre korona virusa 75 odsto nas imalo nedostatak vitamina D, a posle korona virusa 90 odsto“, dodala je ona.

Suplementi i obogaćivanje hrane nisu pravi način korišćenja vitamina D.

„Ovaj vitamin dolazi preko Sunca, odnosno transdermalnom aplikacijom, odnosno aplikacijom kroz kožu. Uzimamo mnogo oralnih suplemenata, a studije kažu da je resorpcija između 20 i 40%“, rekla je ona.

Studije vezane za vitamin D bile su fokusirane na uticaj ovog vitamina na različite bolesti, preko kože.

„Kosti su uvek ono što povezujemo sa nedostatkom vitamina D. Lečili smo ljude tako što smo ih fotografisali, pronašli bolest i onda ih trljali po delu tela zahvaćenom bolešću. Posle mesec dana imali smo izvanredne rezultate. Ovo je pravi način da se koristi vitamin D“, rekla je ona.

Osim kostiju, nedostatak ovog vitamina može izazvati i akne kod tinejdžera i uticati na mnoge druge bolesti.

„Sve kožne bolesti, pojava akni kod tinejdžera i akne u menopauzi, sve vrste psihosomatskih bolesti i bolesti kao što su Parkinsonova bolest, šizofrenija, demencija, depresija, anksioznost, kao i psorijaza, to je jednostavno nedostatak vitamina D“, objasnila je Lekić.

Takođe se preporučuje da svi dijabetičari i oni sa visokim krvnim pritiskom provere nivo vitamina D. Prevencija je, kaže Lekić, najvažnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari