(Ne)zdrava vojvođanska kuhinja (FOTO) 1

Supa od fazana, pečene turijske kobasice, čvarci, rezanci s makom, gomboce samo su neka od tradicionalnih vojvođnaskih jela i specijaliteta koja su mogla mogu da se probaju i kupe na Festivalu autentične vojvođanske hrane koji je održan 8. i 9. septembra u Limanskom parku u Novom Sadu.

Koliko su čvarci? „800 dinara“. Isto kao i u Beogradu. „Ali nisu kao iz Beograda“. Tekao je jedan od razgovora među brojnim posetiocima i izlagačima. I baš tako, ništa na ovom festivalu nije kao iz Beograda ili bilo kog drugog grada ili mesta u Srbiji ma koliko god se neki trudili u kopiranju. A šta je autentična vojvođanska kuhinja i šta je zapravo izdavaja od ostalih?

Organizatori koji su ovaj festival nazvali „Ukusi Vojvodine“ kažu da su upravo ukusi ono što svako najduže pamti, a vojvođanska kuhinja je kombinacija 26 različitih ukusa koje donose uticaji nacionalnih zajednica sa ovih prostora.

A šta je prva asocijacija na vojvođansku kuhinju? Velike porcije, kaže čuveni kuvar Stevo Karapandža koji je gost ovog festivala.

Neki će reći visoki holesterol i nezdrava ishrana, dok će svi ljubitelji ove hrane odbaciti takvu mogućnost a sami organizatori  festivala u prilog raspravi o (ne)zdravoj ishrani sa ovih prostora objasniti da sve što je spravljeno na tradicionalan način uz kontrolu proizvodnje nikako ne može biti nezdravo.

I baš zato se zalažu da bi poput engleskog doručka trebalo zaštiti bački ručak (koji ima red svoj logičan) i sremački doručak.

Kako kažu danas je trend u svetu slou fud, a kuvanje na vojvođanskim salašima gde se supa krčka po šest sati je preteča ovog zdravog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari