Niže cene na crnogorskom primorju po “grčkom receptu” 1

Gosti iz naše zemlje na Budvanskoj rivijeri prošle godine ostvarili su oko milion noćenja, a ove godine očekuje se povećanje broja gostiju, naveo je on.

„Turisti iz Srbije su jako važan segment u našoj poslovnoj politici. Prošle godine na Budvanskoj rivijeri letovalo je oko 170.000 posetilaca iz Srbije i imali smo oko milion noćenja. To je impozantna cifra i pokazatelj da će trend rasti. Posle gostiju iz Rusije, koji trenutno prednjače u broju, za nas je najvažnije tržište Srbije i mi ćemo se tome posvetiti“, kaže Franović.

Svi koji se bave turizmom znaju da je dužina sezone veoma važna. Špicevi su julu i avgustu ali bi sezonu, prema njegovom mišljenju, trebalo produžiti u prolećnim i jesenjim mesecima. Na ovom poslu se već intenzivno radi u saradnji sa kolegama iz Srbije.

„Mi ćemo sa kolegama iz Srbije i u saradnji sa njihovim turističkim organizacijama, pokušati da animiramo turoperatore iz Srbije, i da uvedemo ‘grčki recept’. Turoperatori  trebalo bi da naprave takve aranžmane da gosti koji dolaze u predsezoni i postzoni mogu da borave po znatno povoljnijim uslovima. Cena bi trebalo da bude drastično manja. Turističke agencije koje tako posluju prave prosek cena – najviše su u špicu sezone a znatno manje u pred i post sezoni. Zakupom na duži period one dobijaju jeftinije aranžmane“, smatra on.

Ovakav recept se pokazao veoma dobar u Grčkoj pa se očekuje da će podjednako dobre rezultate dati i na crnogorskom primorju. Svaki posetilac će imati mogućnost da na more dođe po vrlo povoljnim cenama a ukoliko to bude moguće, crnogorska država će za to davati i beneficiju, najavio je Franović.

Slično kao i u Srbiji, i Crnogorcima su zanimljivi turisti iz Kine koji su za sada pokazali interesovanje za tzv. “kockarske ture”. Franović kaže da od Budve možda ne mogu napraviti Las Vegas ali imaju nameru da određeni broj kineskih turista dovedu na primorje na odmor pa i takav vid zabave.

“U hotelu Maestral i još nekim hotelima imali smo tzv ‘kockarske ture’. Kinezi su vrlo interesantni u tom segmentu. Svi znaju da Kinezi vole da se kockaju. Interesantno je da postoji i elitizam u kineskom kockanju pa mi upravo želimo da dovedemo te elitne goste”, kaže on.

Hotelska grupa Budvanska rivijera u sastavu ima pet hotela – tri u Budvi i dva u Petrovcu. Prema rečima PR menadžera HG Budvanska rivijera Vesne Lagator tržište Srbije zauzima visoku poziciju na lestvici emitivnih tržišta, a u prošloj godini bilo je drugo sa ostvarenih više od 44.000 noćenja i sa povećanjem od 20 procenata u odnosu na prethodnu sezonu.

“Pretpostavljamo da će, na osnovu do sada bukiranih rezervacija, turistički promet sa tržištem Srbije biti isti ako ne i veći u odnosu na sezonu 2016. a prethodna sezona za Hotelsku grupu Budvanska rivijera je bila jedna od rekordnih ako se govori o fizičkom obimu prometa”, istakla je ona.

Prema rečima PR Turističke organzacije Budve Tijane Kotorac, turistička mesta u Opštini Budva ostvaruju polovinu crnogorskog turističkog prometa. Ona kaže da je poslednjih godina Budva proširila svoju ponudu pre svega zahvaljujući otvaranju malih porodičnih hotela i restorana jer su Budvani shvatili da je razvoj porodičnog biznisa zapravo ulaganje u sopstvenu budućnost a turizam je ono od čega svi žive na ovom području.

“Srbija nije nama samo emitivno već i emotivno tržište. Poruka koju želimo da pošaljemo turistima iz Srbije je da su ovde dobrodošli, da je ovo država u kojoj se govori istim jezikom, da shvatamo njihove potrebe i navike, da nas povezuju iste emocije, istorija i tradicija”, rekla je ona.

Zajednička istroija i tradicija utkane su, između ostalog, u jedan od turističkih bisera na crnogorskom primorju – kraljevu i kraljičinu plažu u Miločeru, koje su dobile naziv po kralju Aleksandru Karađorđeviću i kraljici Mariji. Turistički kompleks Miločerski park danas je otvoren za obilazak turista. U zaleđu kraljičine plaže izgrađen spa centar koji pripada hotelu Aman Sveti Stefan pa se danas na toj plaži mogu kupati samo gosti ovog hotela. Na kraljevoj plaži ulaz je dozvoljen ali samo pod uslovom da su gosti spremni da izdvoje 88 evra za dan.

Izgradnja ovog kompleksa započela je 1934. godine. Prvo je izgrađena Vila Miločer koja je danas pretvorena u luksuzan hotel. Kralj Aleksandar je samo jednom dolazio da obiđe izgradnju kompleksa, a nakon te posete otišao je u Francusku gde je ubijen u atentatu.

U jugoslovenskom periodu ovaj kompleks je nacionalizovan i pretvoren u hotel u kome su Josip Broz Tito i Jovanka Broz često boravili. Deo vile Miločer u kojem se danas nalazi biblioteka i restoran, za vreme Jugoslavije bio pretvoren u dva velika apartmana – plavi za Tita a roze za Jovanku.

Danas, Sveti Stefan i vila Miločer pripadaju hotelskoj grupi Aman Rizort, renovirani su i pretvoreni u luksuzne hotele. U zimskom periodu Sveti Stefan je zatvoren zbog talasa pa ga turisti mogu posetiti samo u letnjem periodu i to po ceni ulaznice u iznosu od 20 evra, dok je vila Miločer u toku cele zime otvorena za posetioce.

Cena smeštaja u vili Miločer u toku zimskog perioda kreće se od 600 evra do 1.200 evra za noć, dok prenoćište na Svetom Stefanu košta od 1.200 evra do 5.000 evra.