Ovo voće reguliše krvni pritisak, štiti od raka i kod nas može da se kupi tokom cele godine 1Foto: Henglein and Steets / ImageSource / Profimedia

Zaboravljamo da je ovo voće kraljica bašte, te da ima neverovatan efekat na naš organizam, a još jedna dobra stvar je ta što ga možemo jeste tokom čitave godine, plus – deo je mediteranske ishrane, za koju mnogi tvrde da je najzdravija na svetu.

Paradajz je sočno voće, koje je zbog svoje široke dostupnosti među najprodavanijim voćem na svetu. Zbog svog bogatog nutritivnog sadržaja, uključujući likopen, paradajz je među glavnim namirnicama koje preporučuje Američko udruženje za srce (AHA) u kontroli visokog krvnog pritiska.

Nedavno objavljeno istraživanje dalo je dodatnu podršku pomenutoj preporuci konzumacije paradajza kada je u pitanju zdravlje srca. U istraživanju u kom je učestvovalo više od 7.000 odraslih između 55 i 80 godina, španski istraživači su otkrili da jedenje ekvivalentnog jednog velikog paradajza svakog dana može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska za čak 36 odsto.

„Paradajz je jedno od najčešće konzumiranih, široko dostupnih i pristupačnih namirnica u celom svetu i važan je deo mediteranske ishrane. Konzumacija paradajza može imati korisnu kliničku ulogu u prevenciji i upravljanju visokim krvnim pritiskom“, rekla je dr Roza Marija Lamuela-Raventos, sa Instituta za ishranu i istraživanje bezbednosti hrane.

Nešto više od 82 odsto ispitanika je već na početku istraživanja imalo visok krvni pritisak, ali svi su imali faktore poput dijabetesa, pušenja, visokog holesterola, gojaznosti ili porodične istorije, koji su bili idealna osnova za stvaranje rizika od razvoj srčanih problema.

Istraživači su podelili ljude sa visokim krvnim pritiskom u tri kategorije:

Hipertenzija prvog stepena – sistolni 140 do 159 mmHg i dijastolni 90 do 99 mmHg
Hipertenzija drugog stepena – sistolni 160 do 179 mmHg i dijastolni 100 do 109 mmHg
Hipertenzija trećeg stepena – sistolni 180 mmHg ili više i dijastolni 110 mmHg ili više

Normalnim krvnim pritiskom se smatra 120/80 mmHg. Tokom istraživanja, učesnici su popunjavali i upitnike o svojoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. Dnevna potrošnja paradajza određena je na osnovu stavki upitnika za hranu kao što su sirovi paradajz, paradajz sos i hladna španska paradajz supa pomešana sa ekstra devičanskim maslinovim uljem, belim lukom i drugim povrćem.

Rezultati istraživanja:

Pojedinci su kategorisani u četiri grupe dnevne potrošnje paradajza. Grupa sa najnižom konzumnom vrednošću konzumirala je oko 44 ml paradajza dnevno, a grupa sa najvećom vrednošću potrošnje oko 120 ml paradajza i više dnevno.

Pored 36 odsto manjeg ukupnog rizika od hipertenzije u grupi sa najveću potrošnju u poređenju sa najnižom potrošnjom, naučnici su izračunali značajan pad dijastolne mere (pad od 0,65 mmHg) između onih koji jedu srednju količinu paradajza i onih sa najnižom potrošnjom. Takođe su naglasili da su smanjenja i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska bila značajna samo kod učesnika sa hipertenzijom prvog stadijuma, a ne u grupama sa višim nivoima krvnog pritiska.

„Odsustvo preokreta u potrošnji paradajza i krvnog pritiska kod hipertenzije drugog i trećeg stepena može se pripisati starijoj prirodi ispitivane populacije, od kojih je većina na početku imala dugotrajnu hipertenziju, kao i visokim faktorima kardiovaskularnog rizika koji su otežavaju postizanje značajnih promena“, naveli su autori.

Paradajz – voće kao deo zdrave ishrane

Međutim, jedan kardiolog je primetio da je istraživanje zapravo bilo ograničeno jer je većina podataka samoprijavljena, a rezultati su zasnovani na opservacionoj analizi i da nisu utvrđeni randomizovanim kliničkim ispitivanjem u kojem su potrošnja paradajza i krvni pritisak ujednačeno mereni među bliskom praćena grupa pacijenata.

„Uprkos tome, već imamo podatke iz randomizovanih kliničkih ispitivanja koji potvrđuju da ishrana bogata integralnim žitaricama, svežim voćem i povrćem može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska – rekao je DR Šon Hefron, preventivni kardiolog koji nije bio uključen u istraživanje.

Doktor upozorava da se ne treba fokusirati isključivo na paradajz kao magičnu namirnicu koja će izlečiti sve bolesti, već da ga uvedemo u raznovrsnu ishranu za zdravlje srca.

Ostale prednosti paradajza:

pojačava izlučivanje vode iz tela,
dobro deluje na srce i cirkulaciju krvi,
jača odbrambeni sistem,
reguliše varenje,
štiti od raka,
aktivira procese varenja,
pomaže u gubitku težine, prenosi živim.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari