Pet namirnica za borbu protiv nadutosti: Brzo ćete vratiti želudac u ravnotežu 1Foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Kako biste brzo povratili ravnotežu u stomaku, gastroenterolog Džozef Sahab preporučuje konzumaciju hrane bogate digestivnim enzimima, koji pomažu u smirivanju probavnog sistema.

U nastavku vam donosimo namirnice koje sprečavaju nadimanje i gasove.

Ananas

Prvo na Salhabovoj listi nalazi se ananas. Ovaj plod sadrži digestivni enzim bromelain, koji pomaže u razgradnji proteina. Prekomerni unos proteina može dovesti do zatvora, pa je razgradnja važna za zdravlje vašeg probavnog sistema. Bromelain takođe smanjuje upalu, što pozitivno utiče na zdravlje creva. Salhab savetuje da jedete svež ili smrznuti ananas, jer se sadržaj bromelaina smanjuje tokom procesa konzerviranja i obrade.

Papaja

Papaja je često preporučivana od strane Salhaba, jer pomaže u razgradnji proteina i smanjenju nadimanja. Zrela papaja može biti efikasna i u borbi protiv žgaravice. Pored toga, papaja je bogata vlaknima koja pomažu u olakšavanju varenja tako što omekšavaju stolicu i povećavaju njenu zapreminu, omogućavajući da brže prođe kroz creva.

Mango

Mango se takođe nalazi na Salhabovoj listi, jer sadrži enzim amilazu, koji pomaže u razgradnji ugljenih hidrata. Salhab savetuje da se mango konzumira uz malo meda, jer je med prirodni zaslađivač koji ne izaziva žgaravicu.

Avokado

Avokado je još jedan plod bogat vlaknima, ali i lipazom, enzimom koji pomaže u varenju masti. Salhab preporučuje da izgnječite avokado i namažete ga na hleb od kiselog testa koji ne izaziva nadimanje, uz dodatak maslinovog ulja. Osim toga, avokado je bogat zdravim mastima, vitaminima E i K, te kalijumom, što doprinosi zdravlju srca i varenju, kao i boljoj apsorpciji hranljivih materija.

Kefir

Na kraju, ali ne manje važno, Salhab ističe kefir, koji je ključan za osobe sa intolerancijom na laktozu, jedan od najčešćih uzroka nadimanja i gasova. Kefir, kao i grčki jogurt, sadrži laktazu, enzim koji pomaže u varenju laktoze zahvaljujući probioticima prisutnim u njemu. Kefir se dobro kombinuje sa voćem koje je već pomenuto, a može se dodati i orašasti plodovi za dodatnu hrskavost.

Svi ovi sastojci zajedno čine moćnu kombinaciju koja može pomoći u smanjenju nadimanja i poboljšanju probave, piše Best Life.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari