Foto: Pixabay.com/spooky kid

Uoči beogradskog Birfesta, predstavljamo neke od najpoznatijih svetskih festivala.

Oktoberfest

Foto: Pexels – Manuel Joseph

Ovo je najpoznatiji festival piva na svetu. Svake godine održava se u Minhenu, šesnaest dana posetioci provode u slavlju bavarskog piva. Zanimljivo je da festival ima jako dugu tradiciju, njegovi počeci se vezuju još za 1810. godinu i venčanje princeze Tereze i princa Ludviga.

Tradicija je veoma važan deo ovog događaja, zadatak da izgovori „O’zapft is!“ (Slavina je stavljena) i time označi otvaranje fešte ima gradonačelnik. Preko 6 miliona posetilaca u toplim, ponekad i kišovitim, oktobarskim danima uživa u mirisima kobasica, slanih pereca koje se šire bavarskim ulicama, muzici, tradicionalnim nošnjama i naravno glavnoj zvezdi – pivu.

Novosadski festival zanatskog piva

Foto: nscraftbeer

Nedavno je završen peti po redu Festival zanatskog piva u Novom Sadu. Pored dobre muzike i izobilja kvalitetnog i orginalnog piva, važno je istaći i edukativnu funkciju. Konferencije, edukacije, stručne radionice i predavanja idealna su prilika da saznate nešto više o kraft pivu, bilo da ste znatiželjni ili u planu imate da uposlite svoje ruke i pokrenete sopstvenu proizvodnju.

Iz godine u godinu, sve je veći broj učesnika ali i posetilaca. To nam govori da je interesovanje za kvalitetnim domaćim i regionalnim pivom veliko. Ovogodišnji fstival je obeležilo i gostovanje muzičke zvezde Ramba Amadeusa.

Veliki američki festival piva (GABF)

Foto: greatamericanbeerfestival.com

Otprilike u isto vreme kada u Minhenu lokalno stanovništvo vadi svoje nošnje i priprema se da ugosti goste iz celog sveta na Oktoberfestu, Amerikanci na domaćem terenu pripremaju slično slavlje.

Svake godine prezentuje se više hiljada zanatskih piva (2017. prijavljano je blizu 8 hiljada piva), od kojih sudije najboljima dodeljuju bronzanu, zlatnu i srebrnu medalju u čak 92 kategorije. Ove godine proslaviće 37. godišnjicu u saveznoj državi Kolorado.

Mondial de la Bière

Foto: festivalmondialbiere.qc.ca

U Montrealu Mondial de la Bière od 1994. godine pa sve do danas, okuplja više desetina hiljada ljudi. Osim zabave, ovaj letnji festival piva, nudi brojne edukativne sadržaje posetiocima.

Program festivala obogaćen je Mbeer konferencijom, Mbeer školom piva i Greg Nonan Mbeer takmičenjem. Festival je poznat po korisnoj i zanimljivoj edukaciji o pivu kroz druženje i degustaciju istog.  Dvadeset šesto izdanje Mondial de la biere u Montrealu obiće održano od 12. do 16. juna sledeće godine.

Birfest

Jedan od poznatijih muzičko- pivskih festivala u regionu

Foto belgradebeerfest.com

svakako je beogradski Birfest koji se ove godine obeležava 16. godišnjicu. Kada je ova manifestacija u pitanju, pored piva prva asocijacija mora biti dobra muzika.

Ove godine, tokom pet festivalskih dana, zabavljaće nas najpoznatiji domaći bendovi, Partibrejkersi,  Lollobrigada, Aerodrom, E-play, YU grupa, Riblja čorba i drugi. Britanska elektro-pop zvezda Roisin Murphy, nastupiće na beogradskom Ušću, prvog dana festivala, u sredu, 15. avgusta od ponoći na Inovation Stage-u.

Quingdao – Azijski Oktoberfest

Foto: qdbeerfest.com

Rekorder po trajanju sa oko 30 festivalskih dana. Mesec dana slavlja za božanski napitak, pivo. To zvuči fantastično. Odlično pivo i kostime inspirisane kineskim zodijakom prati brdo domaće hrane, al i internacionalne kuhinje.

Na samo tridesetak minuta od mesta gde se održava festival nalazi se sunčana Shilaoren plaža, i brojna izletišta. Na posetioce najveći utisak svake godine ostavlja ponuda besplatnog piva gotovo na svakom koraku kao i odsustvo nasilja bez obzira na velike količine alokohola koje se konzumiraju.