Počela potraga za najboljim ajvar majstorom u Srbiji 1Foto: Ljiljana Vukotić

Na Adi Ciganliji je počelo jubilarno peto nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara “Izađi mi na teglu”.

Svoje varjače je ukrstilo 15 ekipa, a najbolji ajvar na opštini Čukarica, prema mišljenju stručnog žirija, napravila je ekipa “Radionica Etno Ana i kralj ajvara” pod vođstom Đalić Dragana.

Oni su ujedno i prvi finalisti takmičenja koje će biti održano 13. oktobra u Beogradu. U finalu će učestvovati više od 30 ekipa, jer će u naredna dva meseca karavan obići celu Srbiju.

Takmičenje je počelo u 11 časova, a takmičari su od organizatora dobili sav potreban materijal za pravljenje ajvara: svežu papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, ulje, šećer, so, tegle, Smederevac za pečenje paprika i prženje ajvara, drva i kompletno opremljen stand.

Veoma je inspirativna bila muška ekipa “Udruženje pisaca poeta”, a ekipa “Udruženja osoba sa invaliditetom Ada Čukarica” je pokazala da ništa nije prepreka da se napravi dobar ajvar.

Veselo je bilo i na štandu ekipe “Ajvar iz mašte kod zeta i tašte”.

Sve količine ajvara koje se naprave tokom takmičenja pripadaju ekipama, tako da svi takmičari, osim što provedu divan dan pun zabave, kući odlaze sa gotovim, besplatnim ajvarom.

Atmosferu tokom pripremanja ajvara dodatno su podgrevali zvuci tamburica orkestra “Panonski boemi”, a organizovano je i takmičenje u ubacivanju frizbija u teglu.

U petoj sezoni karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra ispeći 15.000 kg paprike, što je čak 130.000 komada paprike!

Sa Ade karavan se seli u Brus, Kuršumliju, Vlasotince, Vladičin Han, Barajevo, Lazarevac, Zlatibor, Valjevo, Kraljevo, Suboticu, Kanjižu, Kruševac, Sokobanju, Zaječar, Leskovac, Niš, Zrenjanin i druge gradove koji se nalaze na mapi najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari