Početak kraja mentol cigareta u SAD i aromatizovanih tečnosti za 'elektronske cigarete' 1Foto: Pixabay/Lindsayfox

Masačusets je prva savezna država SAD koja je trajno zabranila prodaju aromatizovanih tečnosti za „elektronske cigarete“ i aromatizovanih duvanskih proizvoda, uključujući popularne mentol cigarete.

Guverner Masačusetsa je u sredu potpisao zakon koji predstavlja odgovor na nedavne smrti povezane sa „e-cigaretama“ i koji je pokušaj da se smanji privlačnost pušenja među mladima.

Grupe aktivista protivnika pušenja pozdravile su što je guverner Čarli Bejker potpisao zabranu koja smesta važi za prodaju aromatizovanih proizvoda za „e-cigarete“, a zabrana će za mentol cigarete važiti od 1. juna 2020. godine.

Neke savezne države SAD su privremeno i u različitoj meri zabranjivale ili ograničavale aromatizovani duvan i aromatizovane tečnosti za „elektronske cigarete“, ali Masačusets je prva država koja je proglasila trajnu zabranu, kažu grupe za borbu protiv pušenja. Posebno je zapažena zabrana mentola koji je među najpopularnijim ukusima i ranije je često oslobađan drugih zabrana.

Sveobuhvatno rešenje ili zabrana mogu doći samo iz Federalnih centara za kontrolu i prevenciju bolesti ili Uprave za hranu i lekove.

Predsednik Donald Tramp već mesecima obećava da će odobriti opštu zabranu upotrebe većine aromatizovanih tečnosti za „e-cigarete“ u SAD. Ali, poslednjih nedelja njegova administracija je otkazala čak i najavu takve zabrane, a Tramp je rekao da će se umesto toga sastati s predstavnicima proizvođača „e-cigareta“ i s medicinskim stručnjacima.

„Sasvim je jasno da uskoro neće biti federalne odluke o tome“, rekao je guverener Masačusetsa, a „pošto toga nema, morali smo mi da delujemo“.

Udruženja trgovaca maloprodaje koja su se usprotivila zabrani, kažu da će ona nesrazmerno pogoditi „obojeno stanovništvo“ i koštati državu stotine miliona dolara poreskog prihoda.

Studije su pokazale da mentol cigarete nerazmerno više puše mladi i pripadnici etničkih manjina, a anti-duvanske grupe i zdravstveni stručnjaci tvrde da se mentol posebno plasira Afroamerikancima.

Državna tužiteljka Mora Hili je rekla da je zabrana „značajan javni zdravstveni potez“.

Američka mreža za borbu protiv raka je saopštila da se nada da je novi zakon jasna poruka industriji koja je optužena da koristi aromatizovane proizvode radi navođenja tinejdžera da puše.

„Više od 80 odsto tinejdžera koji su koristili neki duvanski proizvod počelo je s aromatizovanim proizvodom što duvanska industrija zna“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Novi zakon Masačusetsa uvodi akcizu od 75 odsto na sve proizvode za „e-cigarete“ i zahteva da zdravstveno osiguranje, uključujući državno, plaća stručnu pomoć građanima za prestanak pušenja duvana.

Zbog zdravstvenih posledica „e-cigareta“, uključujući smrtne slučajeve čiji se uzrok još istražuje, guverner Bejker je u septembru proglasio „zdravstveno vanredno stanje“ i naredio privremenu zabranu prodaje svih proizvoda za „e-cigarete“ – aromatizovanih ili ne. Bejker je rekao da će tu zabranu zadržati do 11. decembra, dok njegova administracija ne spremi dodatne propise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.