Populacija uobičajenih vrsta ptica u EU pokazuje znake oporavka 1Foto: Beta/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije/Aleksa Vukićević

Ptice su u EU prisutne u manjem obimu nego pre nekoliko decenija. Međutim, nakon mnogo godina pada njihovog broja, čini se da je broj uobičajenih ptica počeo da se stabilizuje ili čak povećava.

Ovo se naročito odnosi na uobičajene šumske ptice čija se populacija povećala za devet odsto između 2000. i 2019. godine.

Procenjuje se da se populacija u EU svih uobičajenih vrsta ptica smanjila za četiri odsto, ali i da pokazuje znake oporavka poslednjih godina, dok populacija ptica sa uobičajenih poljoprivrednih površina opada (-17 odsto od 2000. godine).

Ptice se smatraju dobrim pokazateljima raznolikosti i integriteta ekosistema jer njihove populacije odražavaju promene u populacijama vrsta kojima se hrane, poput insekata.

Ptice su izuzetno pokretne – mogu se preseliti negde drugde kada njihovo okruženje postane neprikladno.

Zbog toga, prisustvo, obilje i raznolikost vrsta ptica govore o stanju životne sredine i njenom razvoju tokom vremena.

Još jedna vrlo važna stvar jeste da je ptice lakše posmatrati od većine drugih grupa životinja i privlačne su javnosti za posmatranje, pa je stoga dostupno mnogo podataka.

Naučna zajednica veruje da se veliki gubici u populacijama uobičajenih vrsta ptica na poljoprivrednom zemljištu mogu pripisati promenama u korišćenju zemljišta i poljoprivrednim praksama, poput nestanka malih neproduktivnih pejzažnih elemenata – žive ograde i vetrozaštite, ali i zbog upotrebe pesticida.

Populacija uobičajenih vrsta ptica u EU pokazuje znake oporavka 2
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Efekti ovih dešavanja mogli bi se poništiti „Strategijom od farme do rašlja“, kojom se traži smanjenje od 50 odsto u ukupnoj upotrebi hemijskih pesticida do 2030. godine, i Strategijom EU o biodiverzitetu za 2030. godinu čiji je cilj povratak najmanje 10 odsto poljoprivrednog zemljišta pod okrilje zemljišta sa pejzažnim karakteristikama velike raznolikosti, kao i povećavanje površine pod organskom poljoprivredom tako da ona čini 25 odsto ukupnog obradivog zemljišta EU do 2030. godine.

Eurostat je vest objavjio povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti (22. maja).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.