Ostrvo na Jadranu u obliku ribe: Da li ste čuli za ovo simpatično mesto? (VIDEO) 1Foto: YouTube/Printscreen/ Brijuni National Park

Simpatični je Gaz „zaštitno lice“ Brijuna, a osim oblikom zanimljiv je i zbog ostataka suhozida visokog i do četiri metra.

Znate li kako izgleda logo Nacionalnog parka Brijuni? Mala riba na plavoj podlozi nije tek puki simbol morskog života i prirodnih lepota. Kao inspiracija za logo poslužilo je jedno od ostrva brijunskog arhipelaga – Gaz, čija je obalna linija dugačka tek malo više od kilometra.

Iz ptičje perspektive ostrvce ima nepogrešiv oblik ribe, a odlučite li ga bolje promotriti iz vazduha, primetićete i neobičnu građevinu. Radi se o ostacima većeg stambenog objekta s cisternom za vodu ograđenog ostacima suhozida visokog i do četiri metra. U izgledu ostrvceta, nažalost, uživati možemo samo iz vazduha jer su posete dopuštene samo za stručnjake u sklopu istraživanja.

Upravo je specifični oblik Gaza razlog zašto su se Brijuni našli na brojnim svjetskim ljestvicama otoka zanimljivih oblika, što dodatno pridonosi popularnosti prekrasnog ostrva.

No, Brijuni imaju dovoljno prelepih ili uzbudljivih mesta koja vredi videti. Jedno od njih je safari-park, mesto na kojem autohtone istarske životinje poput boškarina sreću egzotične južnoameričke, afričke i azijske vrste.

Više od 1600 godina stara maslina, mediteranski vrt, antički kastrum u uvali Dobrika te otisci dinosaurusa samo su neke od zanimljivosti koje se mogu susresti samo na Brijunima. Pešačke, biciklističke, ali i podvodne staze omogućuju najbolje upoznavanje s prirodom i brijunskim atrakcijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.