Mnoge civilizacije su u Mesecu videle dvosmislen simbol i ambivalentnu silu. On raste i opada, umire i oživljava, obeležava vegetacione cikluse. U modernoj Evropi naglašavana su njegova negativna svojstva jer je on „saučesnik noćnih zlodela“. Mesec je i „varalica“, pa je povezivan sa paklom. Čak se govorilo da „veštice upravljaju srebrnim Mesecom“. Kad je „bled od srdžbe“, on ispunjava vazduh vlažnošću i počinju da se šire prehlade (Ž. Delimo). Vladajuća kultura koja dominira sve do 17. veka naglašava zlokobnu stranu noći i Meseca. Greh i tama, podrazumevalo se da idu zajedno. Mesec je samo obmanjivao svojom lažnom svetlošću. U noćima punog Meseca dešavaju se čudnovate i čudovišne promene:nadolaze talasi, more postaje opasno u svojoj nepreglednosti, javljaju se strašna bića (engleski ep o Beovulfu), vampiri i vukodlaci ustaju u noćima velike i lažne svetlosti koju baca zavodljivi pun Mesec jer im omogućava da pronađu svoje žrtve koje naivno tumaraju okolo jer Mesec sija i tama se više ne čini tako opasnom. Čak i najpostojanije i one koji se kunu da ni ne gledaju Mesec, obuzima čudni nemir. U nekim jezicima i reč „ludilo“ povezana je sa Mesecom („lunatic“, a kao zgodnu ilustraciju pomenućemo grupu Exodus i „Lunatic Parade“). Za noći punog Meseca dešavaju se čarobni plesovi vila koji u nepovrat odvode začarane i zanesene.

Pošto se imaginarno i iracionalno lako udružuju, objašnjivo je kakva je tek panika nastajala kroz istoriju kad su bivala pomračenja. Istina, pomračenje Sunca je izazivalo nepojmljivo velike strahove, o čemu svedoče brojni zapisi kroz vekove ali ni pomračenja Meseca nisu ostajala bez tumačenja koja nisu ostavljala mesta optimizmu!

O značaju Meseca u islamu govori činjenica da se islamski kalendar upravlja upravo prema Mesečevim menama. Islam govori o lepoti Meseca i zvezda. Spominje se i u ajetima.( „Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvezdama ukrasili“). Postoje ipak saveti da se valja čuvati jer je svet „đina“ i „šejtana“ aktivniji kad je Mesec pun. Takođe, savetuje se zastiranje prozora kako pun Mesec nikada ne bi padao na vas dok spavate. Preporučuje se i koje sure tada valja učiti. Zar jedna od najpoznatijih sevdalinki ne veli: „Ne kuju se konji po Mesecu, već po danu…“. U nekim istočnjačkim religijama veruje se da pun Mesec doprinosi našoj unutrašnjoj harmoniji. Sve što se dešava u našem telu, umu i duhu biće pojačano tokom punog Meseca. Zato zamislite kako vam se ostvaruju svi snovi, razmišljajte o svojim ciljevima. Iz astrološkog ugla, Mesec predstavlja ženski princip, noć, misao, sećanja i emocije u izvornom obliku.

Naravno da je Mesec bio inspiracija za pesnike i umetnike uopšte. Zar sve ono neprihvatljivo što se događalo u njegovom najkontroverznijem filmu „La Luna“ veliki reditelj Bernardo Bertoluči nije pripisao upravo Mesecu?! Kad je Mesec pun, sve je moguće. Kao u filmu „Opčinjena Mesecom“ koji je pevačici i glumici Šer doneo Oskara za najbolju ulogu?!

No, bez obzira da li je reč o praznoverju ili naučnim potvrdama posebnosti Meseca, neke od najlepših kompozicija zovu se Mesečevim imenom. Betoven je komponovao fantastičnu „Mesečevu sonatu“, a Glen Miler je zasvirao jedan od džez standarda koji spada u najpopularnije melodije 20. veka. Zove se „Mesečeva serenada“.

A za mnoge najbolji album u istoriji rokenrol muzike je upravo „The Dark Side of the Moon“ neponovljive grupe Pink Floyd?