Barselona (4) Čarobni ritam grada 1Foto Stanislav Milojkovic

Barselona diše i živi u sopstvenom čarobnom ritmu i vuče vas da u razgledanju neopaženo pređete desetine kilometara, čemu svedoči jedan od hodanja izlizan i uništen par patika, koji je i sam postao neka vrsta suvenira.

Taj Ritam čini kloparanje točkića kofera koje bezbrojni turisti vuku po popločanim ulicama i bulevarima, začinjen je mirisom čurosa koji vas mami, a obojen je zelenilom drveća, palmi i malih papagaja koji veselo čavrljaju i lete po celom gradu.

Taj ritam vas navodi da nezaustavljivo pokušavate da obiđete sve što Barselona nudi, iako je to nemoguće za samo devet dana.

Ali, možete da se vozite na spratu turističkog autobusa bez krova i prokrstarite gradom, sa usputnim stanicama kod čuvenog stadiona Kamp Nou, na čijim tribinama i oni koji nisu ljubitelji fudbala mogu da (pred)osete i zamisle delić uzavrele atmosfere na utakmicama; kod Akvarijuma Barselona, najvećeg u Evropi, gde možete da stojite na pokretnoj traci kroz stakleni tunel dok vam iznad glave i oko vas plivaju najrazličitija morska bića ili da, ako ste malo hrabriji, ronite sa ajkulama; kod nezaobilaznog Pikasovog muzeja i, za ljubitelje Benksija, kod Moco muzeja; možete da siđete na brdu Monžuik, obiđete istoimeni zamak, vozite se žičarom i obavezno posetite Miroovu fondaciju, i na kraju odete do neizostavne Barselonete, mesta susreta grada i mora.

Zaista, nemoguće je obići sve što Barselona nudi, ali ipak smo uspeli da ostvarimo najveći deo planiranog zahvaljujući turističkom centru „Turisme de Barcelona“, na čijem sajtu visitbarcelona.com možete da pronađete sve o ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.