Beg bunar, vodopad u čijem imenu se kriju legende 1Golubac beg bunar

Obično prvo čujete šum vode, pa tek onda vidite zanosne vodene zavese koje se spuštaju sa manje ili veće visine. I teško da možete ostati ravnodušni na vodopade koji su najlepši u proleće kada se nakon topljenja snega niz njih slivaju velike količine vode.

U Srbiji su vodopadi najčešće skriveni i do njih treba hodati. Međutim, ima i onih koji su nadomak puta, kao što je vodopad Beg bunar nadomak Golupca.

Legenda kaže da se mladi turski beg iz podgrađa Golubačke tvrđave iznenada razboleo i onemoćao.

Turski hećimi, ondašnji lekari, preporučiše mu, uz ostale lekove, redovne šetnje klisurom niz Dunav.

Već pri prvoj šetnji, umoran i malaksao zastade kraj ovog vodopada i napi se hladne vode.

Beg bunar, vodopad u čijem imenu se kriju legende 2
Vodopad Beg bunar Foto: Goran Nikolić

Sutradan mu se povrati snaga i već posle nekoliko dana ispijanja hladne vode sa izvorišta, potpuno ozdravi, na radost njegovu i njegovog harema.

Tako izvor i vodopad dobiše ime po golubačkom begu, Beg-bunar.

Po drugoj priči, ime izvorišta je nastalo jer se u sušnim periodima u izvoru znatno smanji količina vode, skoro da presuši – odnosno voda pobegne. Od tog bežanja vode nastade ime Beg-bunar.

Ispitivanjima koja su obavljena pred Drugi svetski rat, utvrđeno je da deo izvorišta reke Pek ponire duboko u Homolju u krečnjačke pukotine i kroz desetine kilometara podzemnih kamenih pećina i kanala, ohlađena stenama i obogaćena mineralima, voda izvire na ovom mestu.

Ovaj vodopad, čije je zanimljivo ime poteklo iz legendi, pokraj je Đerdapske magistrale, na 2,4 km od Tvrđave Golubački grad.

Nalazi se pokraj starog kamenoloma, na oko 30 m od obale Dunava, na samom početku Đerdapske klisure.

Voda izvire iz tri kraška kanala i obrušava se sa visine od oko osam do deset metara. Posle obilnih kiša, kao i tokom topljenja snega u proleće, formira se vrlo atraktivan vodopad.

Čak i kada nema puno vode, kao ovih julskih sušnih dana, Beg bunar je zelena oaza u koju treba svratiti prilikom otkrivanja Đerdapa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.