Grad u kojem su zabranjene mačke i sahrane, a automobil nije glavno prevozno sredstvo 1Foto: Shutterstock / Jane Rix

Simpatični grad iz naslova smešten je na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu, na ostrvu Spitsbergen…

Ako ste zimogrožljivi, biće vam hladno već pri samom čitanju, a ukoliko ste, pak, pustolov u potrazi za hladnoćama i neobičnim mestima, možda i posetite ovaj, jedan od najsevernijih gradova na svetu. U ekstremnim uslovima, u neposrednoj blizini polarnih medveda živi oko 2.000 stanovnika.

Zbog svoje pozicije i zanimljivosti jedno je od poželjnijih norveških turističkih odredišta, piše Dnevnik.hr.

 

Mesto gde su zabranjene mačke

Iako zvuči čudno, mačke su na Svalbardu zabranjene, i to zbog ekoloških razloga… Naime, kako bi se zaštitila lokalna fauna, to jest život lokalnih ptica koje žive u izolovanom ekosistemu i kojih je ionako malo, zabranjeno je držanje ovih kućnih ljubimaca. Navodno je neko jednom jednu mačku uspeo da „prošvercuje“, ali više od toga se ne zna.

Osim mačaka, zabranjene su i sahrane

Još od 1950. godine u ovom se gradiću „ne sme da se umre“, odnosno bude sahranjen. Reč je o zakonu koji je donesen nakon što je otkriveno da se tela koja su tamo sahranjena ne raspadaju. U arktičkim uslovima i velikim hladnoćama tela ostaju očuvana, pa je tako u nekim pronađen i virus španskog gripa.

Telo u kojem je „živeo“ spomenuti virus zakopano je 1918. godine, a naučnici su ovaj slučaj otkrili 1998. godine. One koji su jako bolesni i kojima se kraj bliži prevoze da svoje posljednje dane provedu u drugom delu Norveške, a na groblju u Longjerbijenu moguće je staviti urnu.

Grad u kojem su zabranjene mačke i sahrane, a automobil nije glavno prevozno sredstvo 2
Foto: Shutterstock / Anton_Ivanov

U potpunosti bez sunca ili u potpunosti bez mraka

Zbog geografskog položaja sunce u Longjerbijenu viđa se malo drugačijim rasporedom. Tri su glavne sezone u Svalbardu: polarno leto, zima polarnih svetlosti i sunčana zima. U razdoblju od novembra do februara sunca nema, ali pojavljuje se polarna svetlost.

Sunce se pojavljuje početkom marta, kada se u gradu priprema i Solfestuka – proslava upravo tom događaju u čast. Od tada do maja traje razdoblje sunčane zime. Od maja pa sve do septembra vreme je polarnog leta i tzv. ponoćnog sunca, što onima koji nisu na to navikli otežava spavanje.

Grad u kojem su zabranjene mačke i sahrane, a automobil nije glavno prevozno sredstvo 3
Foto: Shutterstock / ginger_polina_bublik

Automobil nije glavno prevozno sredstvo

S obzirom na vremenske uslove i sneg, automobil nije najpraktičnije prevozno sredstvo. Skuteri za sneg mnogo su jednostavnije rešenje, posebno u zimskim mesecima. Toliko su važni da ih ima više i od stanovnika. Vožnju i odlazak na snežnu turu u kojoj možete svedočiti svetu ledenih santi, nekadašnjim lovačkim skrovištima, lednicima i arktičkim životinjama, nude čak i u sklopu turističke ponude.

Prosečne letnje temperature na Svalbardu kreću se između 3 i 7 stepeni Celzijusa, a prosečne zimske između -13 i -20. Najviša ikad izmerena je 21,3, a najniža -46,3 stepena. Do Longjerbijena moguće je doći avionom iz Osla, a putovaćete približno tri sata.

Izvor: vijesti.me

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.