Mjanmar (2): Ples nebeskih muzičara 1Foto: Branko Vasiljević

Dok žene veslaju sedeći u njima, muškarci stoje na jednoj nozi, a veslaju drugom nogom, za koju je pričvršćeno veslo. Na taj način plove brže, imaju pregled površine jezera, a rukama mogu da bacaju mreže.

Stanovnici jezera su budisti i hram Faung Dauo mesto je hodočašća.

U njegovim visokim holovima od tikovine nalazi se pet statua Bude, na koje su vernici lepili zlatne listiće, kao znak poštovanja (samo muškarci, upozorava natpis ispred kipova).

Pošto su statue male, od nalepljenih listića izgubile su oblik, tako da podsećaju na velike grumene zlata. Jedanput godišnje, četvorica se iznose na procesiju, a peti Buda – koji je jednom prilikom pretrpeo brodolom i jedva se sam vratio u stupu – ostaje u njoj.

Drugi manastir, Nga Fe Kajang, više privlači turiste, jer su u njemu (dokoni) sveštenici istrenirali mačke da skaču kroz obruče; oni kažu, to je radi turista, a čujem da su od skora obustavili taj turistički performans.

Boravak na jezeru daje mogućnost da se vide neka obeležja lokalne tradicije, kao što je ples nebeskih muzičara – kinara. U ljudskom obličju, a sa ogromnim krilima, u raskošnoj odeći, oni igraju ples ljubavi i smrti.

Ples je zaštitni znak naroda Kareni. Za Karene je karakteristična i još jedna tradicija – devojke i žene nose oko vrata niz masivnih pozlaćenih bronzanih ogrlica, koje svojom težinom pritiskaju ključnu kost i stvaraju iluziju dogog i elegantnog vrata.

Nose ih celog života, a to može, ali i ne mora, da bude turistička atrakcija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.