Mnogi se iznenade kada čuju koje su najveće pustinje na svetu: Da li znate koje su? 1Foto: Shutterstock/Federico Raschi

Pustinje se obično smatraju vrućim, sušnim područjima s velikom količinom peska i suve zemlje.

Iako je to sigurno slučaj za neke regione, ne odgovaraju sve ovom opisu. Padavine, a ne pesak i vrućina, određuju koja su područja pustinjska, piše portal Punkufer.hr.

Pustinje se nalaze na svim kontinentima, ali priroda i veličina tih pustinja uveliko varira. Budući da su pustinje u vezi sa teškim uslovima života, one su često jedna od najređe naseljenih regona na svetu.

Pustinja Gobi

Radi se o petoj najvećoj pustinji na svetu. Nalazi se u delovima Mongolije i Kine i prostire se na 1,3 miliona kilometara kvadratnih. Teren se većinom sastoji od kamenja i zemlje, što ga je tokom istorije činilo vrednom trgovačkom rutom. Kao i sve tradicionalne polusušne pustinje, Gobi doživljava ekstremno visoke temperature tokom leta i niske temperature tokom zime.

Arabijska pustinja

Arabijska pustinja druga je najveća suptropska pustinja na svetu. Prostire se većim delom Arabijskog poluostrva u Aziji, na približno 2,6 miliona kilometara kvadratnih. To je neplodno i peščano područje, ali je iznenađujuće bogato prirodnim resursima, poput nafte i sumpora. Letnje temperature mogu ići i do 50 stepeni Celzijusa tokom dana, ali drastično padaju noću.

Sahara

Sahara je najveća suptropska pustinja na svetu, s površinom od devet miliona kilometara kvadratnih. Prostirući se kroz jedanaest zemalja, pokriva gotovo trećinu Afrike. Najpoznatija je po svojoj vrućoj klimi i planinskim peščanim dinama, koje dosežu čak 183 metra visine. Uprkos ovim teškim uslovima, dom je brojnim pustinjskim životinjama, uključujući kamile, guštere i škorpije. Izvori vode su retki, ali Sahara ima dve reke i 20 sezonskih jezera.

Arktička pustinja

Arktička tundra je polarna pustinja. Prostire se kroz brojne severne zemlje, uključujući Kanadu, Grenland i Rusiju. Manja je samo od Antarktika, s neverovatnih 13,9 miliona kvadratnih kilometara površine. Takođe se smatra pustinjom zbog nedostatka padavina. Vazduh je prehladan da zadrži vlagu. Iako ima više kiše nego na Antarktiku, i dalje je to relativno mala brojka.

Antarktik

Antarktik se klasifikuje kao polarna pustinja. S površinom od 14,2 miliona kilometara kvadratnih, najveća je pustinja na svetu. Za razliku od većine svetskih pustinja, Antarktik pokriva ceo kontinent, a neverovatnih 98 odsto trajno je prekriveno slojem leda. Smatra se pustinjom jer svake godine u proseku padne samo 10 milimetara padavina. Neki stručnjaci čak veruju da pojedini delovi udaljeni od obale nisu imali kiše u proteklih 14 miliona godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.