Pet najlepših dvoraca u Vojvodini: Destinacije koje raspiruju maštanje o balovima i dvorskim intrigama 1Foto: Shutterstock

Kada govorimo o turističkoj ponudi Srbije, uglavnom su teme najlepši manastiri Srbije ili srednjovekovne tvrđave.

Nešto se manje priča o još jednom vidu vrednog kulturnog blaga naše države, starim dvorcima i vlastelinskim letnjikovcima. Da biste osetili romantiku minulih vremena i na kratko proživeli raskošni život plemićkih porodica nije neophodno da putujete na daleki zapad Evrope. Dovoljno je da se zaputite u Vojvodinu, u kojoj se nalazi više od šezdeset veličanstvenih dvoraca i vila.

Nažalost, mnoga od ovih zdanja ne drže vrata otvorena posetiocima. Neka od vlastelinskih imanja, poput Vile Stanković u Čortanovcima, nalaze se u privatnom vlasništvu, pa ih je nemoguće obići. Mnogo veći broj vojvođanskih zamaka ima i dosta tragičniju sudbinu: ta vredna zdanja polako propadaju, napuštena i zarasla.

To je slučaj sa nekada velelepnim Dvorcem Špicerovih u Beočinu i Palatom Ilion u Sremskim Karlovcima, dok Zrenjanin krije danas sablasnu Pinovu vilu, danas pretvorenu u ironični Muzej destrukcije. Ipak, određen broj ovih velelepnih građevina je sačuvan i održan, te danas preobražen u uzbudljive turističke destinacije koje raspiruju maštanje o balovima, dvorskim intrigama i raskošnom životu tokom nekih, mnogo drugačijih vremena.

Dvorac Fantast

Jedan od najraskođnijih i najbolje očuvanih dvoraca Vojvodine bez sumnje je Fantast, spomen na nekada moćnu porodicu Dunđerski. Njegova upečatljiva bela kula uzdiže se iz beskrajnih žitnih polja vojvođanske ravnice i vidi se čak i sa velike daljine. Dvorac se nalazi nedaleko od gradića Bečeja i jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija u ovom delu zemlje.

O dvorcu Fantast

Dunđerski su bili jedna od najimućnijih porodica Austrougarske XIX veka, toliko uticajna i neobična da se o njoj, posle toliko godina, i dan danas nižu legende. Poznati su kao jedni od najvećih dobrotvora i mecena, koji su podržali mnoge umetnike tog perioda i omogućili nastanak dela Uroša Predića i Jovana Jovanovića Zmaja. Među njima bio je i slavni pesnik Laza Kostić, čija misteriozna veza sa znatno mlađom Lenkom, ćerkom Lazara Dunđerskog, još uvek privlači pažnju i izaziva kontroverze.

Moć i slavu Dunđerskih pokazuju i grandiozni dvorovi širom Vojvodine, koje je porodica ostavila iza sebe. Ovih divnih građevina ima čak sedam i većina njih je uspela da doživi i naše doba, uprkos turbulentnim istorijskim događajima. Od svih njih bez i trunke sumnje najlepši je Fantast, monumentalno zdanje s početka XX veka. Legenda kaže da je Bogdan Dunđerski Fantast izgradio iz inata, da dokaže suprotno svim zlonamernicima koji su tvrdili da je bankrotirao. Već samo ime Fantast budi asocijaciju na nešto bajkovito i mistično. Način na koji je dobio naziv, ipak, nije toliko magičan kao što se čini, ali je svakako poprilično neobičan. Bogdan Dunđerski zdanje je nazvao po svome omiljenom konju, koji je čak i sahranjen na imanju dvorca.

Atrakcije dvorca Fantast

Neizostavan deo posete imanja Dunđerski je obilazak samog centralnog zdanja. U turu se možete zaputiti samostalno ili uz pratnju vodiča, čije usluge možete zatražiti na licu mesta. Treba napomenuti i da sam enterijer zamka nije autentičan, osim zidova i vrata. Nakon Drugog svetskog rata, Fantast je privatizovan, a originalni nameštaj, umetnička dela i kristalni lusteri nestali su u nepoznatom pravcu. Za vreme komunističkog režima zdanje je korišćeno kao ništa više nego štala za ovce, dok njegova unutrašnjost konačno nije renovirana i pretvorena u luksuzni hotel. Sem samog zamka, pažnju zaslužuje i okolno imanje, koje krije brojne tajne i legende. Vredi prošetati se i njime i otkriti sve što krije, piše Bookaweb.

Crkva Svetog Đorđa

U dvorištu zamka nalazi se crkvica koja služa kao grobna kapela Bogdana Dunđerskog. Ono što je čini specijalnom jesu mozaici koje je oslikao čuveni Uroš Predić, bliski prijatelj Dunđerskih. Kapela je nakon Drugog svetskog rata trebalo da bude pretvorena u električnu centralu, ali je Uroš Predić uspeo da je spase, napisavši privatno pismo vlastima u kojoj ih je molio da to ne čine. U kapeli nalazi se i jedna veoma neobična ikona. Legende kažu da je Bogdan tražio da lik Bogorodice bude naslikan da izgleda kao Mara Dinjački, žena u koju je bio zaljubljen.

Bazen i ergela

Za Maru Dinjački vezuje se još jedna neobična priča. U dvorištu Fantasta nalazi se i jedan, danas ispražnjen, bazen. Legenda kaže da je Bogdan Dunđerski bio toliko bogat da je, umesto vodom, bazen punio mlekom. To je, prema priči, radio da bi udovoljio zahtevima svoje drage. Uprkos svemu tome, Bogdan se nikada nije venčao i ostao je boem sve do kraja svog života. Njegova najveća ljubav bili su, ipak, konji. Po obožavanom ždrepcu Fantastu čitav je dvorski kompleks i dobio ime. Sećanje na slavna grla Dunđerskih i dalje je živo, jer ergela u sklopu imanja i dan danas funkcioniše. Zbog toga je Fantast omiljeno mesto ljubitelja konja, jer se ovde može uživati u jahanju i vožnji tradicionalnim fijakerom.

Znamenitosti i smeštaj u okolini Fantasta

Ukoliko ste se uputili u Fantast, obavezno obiđite i obližnji gradić Bečej. On je simpatično vojvođansko mestašce koje krasi predivna atmosfera i arhitektura. S obzirom da je u pitanju dosta malo naselje, smeštaj u samom gradu ponekad je teško naći. Sam Fantast danas je pretvoren u luksuzan hotel namenjen onima koji žele da okuse pravi kraljevski smeštaj. Naravno, u skladu sa onim što nudi, cena noćenja i nije najpristupačnija.

Ukoliko planirate da napravite višednevni odmor u Vojvodini, najbolje je odabrati neko od većih turističkih mesta u ovom delu Srbije, a zatim odvojiti jedno prepodne za izlet u Bečej. Iz Zrenjanina se u Fantast stiže za oko 45 minuta, dok su Novi Sad i Subotica udaljeni nekih sat vremena vožnje. Ponuda smeštaja dosta je bogatija, a pritom ćete moći da obiđete i sve zanimljive atrakcije koje ove destinacije nude. Saznajte šta videti i raditi u Novom Sadu u našem blogu, koji vas pozivamo da pročitate.

Kako doći u dvorac Fantast?

Dvorac Fantast nalazi se na 12 kilometara od Bečeja na putu Bečej-Bačka Topola. Bečej je udaljen samo 47 kilometara od Novog Sada, a 130 kilometara od Beograda. Do dvorca možete stići autom iz pravca Beograda, Novog Sada, Subotice i Zrenjanina. Ako se odlučite da putujete autobusom, postoji direktna linija za Bečej iz Novog Sada, ali ne postoji organizovan prevoz do samog dvorca.

Zobnatica

Imanje Zobnatica jedna je od najlepših destinacija za odmor sa porodicom  u Vojvodini. Na samo pet kilometara od Bačke Topole ušuškano je božanstvena oaza prirode koje će oduševiti sve ljubitelje životinja. Najlepši dragulj koji se nalazi na ovom imanju svakako je dvorac Zobnatica, poznat i pod imenom Kaštel Terlei, koji je zaslužio visoko drugo mesto na listi.

O Kaštelu Terlei

Priča o Zobnatici počinje još davne 1882. godine. kada je na imanju dvorac izgradio imućni spahija Đula Terlei, član tada čuvene porodice koja je do bogatstva došla proizvodnjom šampanjaca. Kao i Bogdan Dunđerski, i Đula je bio veliki obožavalac konja, čija su grla osvajala nebrojane nagrade. Zanimljivo je da je, kao i u slučaju Fantasta, i ovo zdanje dobilo ime vezano za konje, ovog puta po platnetnoj torbi iz koje su ove životinje hranjene.

Izgrađen u duhu poznog klasicizma, Kaštel Terlei krije nekoliko tajni. Na bočnoj strani krova nalazi se osmatračnica sa koje se prostire predivan pogled na čitavo imanje. Veruje se da je Đula nekada sa ove tačke obožavao da posmatra sve što je stvorio. Kružile se i legende o tajnom izlazu koji vodi iz kaštela. Iako zvuči bajkovito, on zaista postoji, skriven kraj Zobnatičkog jezera.

Atrakcije Zobnatice

Sam Kaštel verovatno ne bi izgledao toliko magično da nije okružen jednim od najveličanstvenijih vojvođanskih imanja, ergelom Zobnatica. Danas je ceo kompleks razvijen u turistički centar koji nudi mnogobrojne sadržaje i aktivnosti. Duga, dvovekovna tradicija odgajivanja konja održala se sve do danas, pa je čitav kompleks pretvoren u mali raj koji ljubitelji životinja i porodice s decom prosto obožavaju. Pored samog  Kaštela Terlei, koji je danas pretvoren u hotel i restoran i otvoren za posetioce, na imanju se nalazi pregršt interesantnih sadržaja.

 • Ergela Zobnatica: U njoj možete doživeti bliski susret s plemenitim životinjama ergele i iz prve ruke saznati sve o njihovom odgoju. Na imanju takođe postoji i škola jahanja.
 • Hipodrom: Svake druge nedelje u septempru ovde se odigrava čuvena manifestacija Zobnatičke igre.
 • Muzej konjarstva: Jedinstven je muzej ovog tipa u Srbiji. Ovo mesto čitavo je u znaku konja, pa je i sama građevina čak napravljena u obliku potkovice. Zanimljivo je i to što se pred njim nalaze retke statue koje su posvećene nikom drugom, nego najpoznatijim četvoronožnim stanovnicima ergele.
 • Umetnička galerija
 • Zobnatičko jezero: Samo jezero je mali dragulj prirode, a u njegovoj blizini krije se misteriozni tajni ulaz u Kaštel.
 • Mini zoo vrt

Znamenitosti i smeštaj u okolini Zobnatice

Najbliže mesto Zobnatici jeste Bačka Topola, smeštena samo 5 kilometara od kaštela. U Bačkoj Topoli možete videti još nekoliko interesantnih turističkih dragulja: staru vetrenjaču, muzej grada, panonsku seosku kućicu i još jedan ljupki dvorac, Kaštel Pala Kraia. Smeštaj možete potražiti i u ovom gradiću, ali, s obzirom da je u pitanju manje mesto, ponekad ga je teško naći.

Ukoliko želite da posetite Zobnaticu, obavezno svratite i u obližnju Suboticu. Ona je grad pun zanimljivih atrakcija, uvek popularnog Palićkog jezera i magične arhitekture secesije. U blizini grada možete obići još jedan božanstven i po mnogo čemu poseban vojvođanski dvorac – Vilu Lujzu. Subotica nudi i izbor smeštaja, a savršen smeštaj možete naći na linku: stan na dan Subotica.

Kako doći u Zobnaticu?

Bačka Topola i Zobnatica nalaze se na 70 kilometara od Novog Sada prema Subotici. Do nje je moguće doći autoputem ili magistralnim putevima. Zobnatica se nalazi na magistralnoj saobraćajnici Subotica—Novi Sad—Beograd (odnosno, starom međunarodnom putu E-75). Od Beograda je udaljena 145 kilometara.

Kaštel Ečka

Prepoznatljivim crvenim dvorcem u malenom selu Ečka, nadomak Zrenjanina, nekada su koračali mnogi velikani. Svečano otvaranje letnje večeri 1820. u okrilje zdanja dovelo je mnoge poznate ličnosti Austrougarske, koje su uživale u bakljadi i svečanom balu. Atmosferu je muzikom ulepšao jedan talentovani devetogodišnji dečak. Nakon mnogo godina, on je izrastao u jednog od najpopularnijih evropskih kompozitora, slavnoga Franca Lista.

O Kaštelu Ečka

Davne 1787. godine, vlastelin Lukač Lazar kupio je zapuštenu pustaru u blizini Zrenjanina, sa idejom da na njoj napravi crkvu i nasleje za svoje kmetove. Više od trideset godina trajala je izgradnja ovog neobičnog zdanja, a svečani bal prilikom njegovog otvoranja bio je jedan od najveličanstvenijih događaja koje je ovaj kraj Srbije ikad video. U trodnevnom slavlju uživalo je više od trista slavnih zvanica iz Beča i Budimpešte.

Kasnije je dvorac često menjao vlasnike, ali i svoj izgled. Tokom svog dugog postojanja, Kaštel je video i ugostio mnoge zvanice. Bio je omiljeno mesto Franca Ferdinanda, koji je obožavao da lovi u okolnoj prirodi. Nakon Prvog svetskog rata, u njemu je voleo da boravi i kralj Aleksandar Karađorđević. Kada se Drugi svetski rat završio, kaštel je doživeo tužnu sudbinu većine sličnih zdanja, kada ga njegovi vlasnici zauvek napuštaju i emigriraju u Ameriku.

Atrakcije Kaštela Ečka

Za razliku od brojnih vojvođanskih dvoraca, Kaštel Ečka je obnovljen i ponovo je dostigao svoj puni sjaj. Danas je pretvoren u uspešan luksuzan hotel. Zbog mesta okruženom divnom prirodom i izdvojenosti od gradske vreve, sada je omiljena destinacija svih koji žele da osete delić atmosfere davno izgubljenih vremena. U okviru kompleksa Kaštel Ečka, možete uživati u nekoliko atrakcija.

 • Balska dvorana: Mesto na kome je nekada svirao Franc List, sada je pretvoreno u atmosferični restoran koji je sačuvao raskošni ambijent.
 • Dvorište Kaštela: Dvorac je okružen božanstvenim parkom, u kom se nalazi fontana, statue i stara konjišnica.
 • Vodotoranj u Ečki: Redak primerak sačuvanog starog vodotornja.

Znamenitosti i smeštaj u okolini Kaštela Ečka

Ečka se nalazi na samo sedam kilometara od Zrenjanina, pa možete napraviti i prijatnu turu kroz ovaj divni vojvođanski grad. U njemu možete videti neke od najlepših građevina u čitavoj severnoj Srbiji ili prosto uživati u šetnji divnim ulicama. U blizini se nalazi i čuveni prirodni rezervat Carska bara, kao i poznato turističko mesto Banja Rusanda.

Smeštaj u Zrenjaninu veoma je bogat i raznovrstan. U samom gradu nalazi se Hotel Vojvodina, a u neposrednoj blizini su i Hotel Sibila, smešten nadomak Carske bare, i banjski kompleks Rusanda u Melencima. Sam Kaštel transformisan je u moderan hotel, pa možete provesti vaš odmor i u njemu. Ukoliko ste zainteresovani za nešto jeftiniju varijantu, širom Zrenjanina nalaze se brojni raznovrsni apartmani, koje možete pogledati na linku: smeštaj Zrenjanin

Kako doći u Kaštel Ečka?

Sa glavnim gradom Zrenjanin povezuje put E-70. Putovanje od Beograda do Zrenjanina traje oko sat i po. Zrenjanin je takođe dobro povezan sa Novim sadom, Vršcem, Temišvarom i rumunskom granicom. Kaštel se nalazi na samo 7 kilometara do grada i do njega se dolazi rutom 13.

Dvorac Kapetanovo

Dvorac Kapetanovo u Starom Lecu obavijen je velom tajne. Neobičan je po tome što je jedini dvorac građen u poljskom stilu, pa se po svom izgledu razlikuje od svih drugih vojvođanskih kaštela. Još čudniji je splet legendi i predanja koje okružuju ovo staro zdanje. Naime, već godinama okolno stanovništvo veruje da je ovaj dvorac uklet.

O dvorcu Kapetanovo

Makar se tajna o tome otkud čudni poljski dvorac u poljima Banata može lako razjasniti kada se otkrije ko je bio prvi vlasnik ovog zdanja. Za postojanje Kapetanova zaslužan je nekadašnji župan Botka Bela, poreklom Poljak, koji ga je sagradio početkom dvadesetog veka, davne 1904. godine. Zdanje je delimično inspirisano dvorovima iz njegove rodne zemlje, a delimično i spojem različitih arhitektonskih stilova: srednjovekovnog i neogotičkog. Dvorac nije dobio ime po Beli, već po njegovom poslednjem vlasniku, Milanu Kapetanovu. Uprkos tome, Bela je u narodu ostao zapamćen zbog tragične sudbine njegove porodice i legendi koje su se oko ovog događaja isplele.

Nekada imućni i ugledni župan Bela imao je samo dve ljubavi između kojih je večno bio razapet: ljubav prema supruzi i strast prema kocki. Porok je, ipak, prevladao, pa nekadašnji moćnik preko noći gubi sve što je imao. Kada je njegova žena saznala da će izgubiti i dvorac u kome su živeli, polila se benzinom i tako izvršila samoubistvo. Legenda kaže da se od toga kobnog avgusta 1938, svake godine na Svetog Iliju u jednoj od soba zamka pojavljuje senka dugokose žene.

Atrakcije dvorca Kapetanovo

Dugo godina, ovo intrigantno zdanje neobičnog izgleda i priče, bilo je zatvoreno za turiste. Na sreću, dvorac je potpuno obnovljen i u njemu su danas smešteni hotel i restoran u čudesnom ambijentu. Ukoliko želite da prenoćite u neobičnoj dvorskoj atmosferi ili vas interesuju priče o ukletim zdanjima, ovo je mesto na kom možete napraviti zanimljiv izlet. Uklet ili ne, eksterijer zdanja je monumentalan i neponovljiv. Sličnog nema nigde na svetu, pa ga vredi videti uživo.

Znamenitosti i smeštaj u okolini dvorca Kapetanovo

Čak je i mesto na kom se dvrorac nalazi pomalo neobično i sablasno. On se usamljen uzdiže u sred vojvođanske ravnice, van atara bilo kog mesta. Kapetanovo se nalazi negde na pola puta između već pomenutog Zrenjanina i Vršca, pa vredi napraviti i kratak izlet u jedan ili oba ova grada. Ukoliko je vaš izbor Vršac, u njemu ćete videti brojne druge zanimljive turističke destinacije, poput Vršačke kule i Sterijinog muzeja i predivne vinarije, koje su među najboljim vinarijama u Srbiji. Izbor privatnog smeštaja veoma je bogat i u Zrenjaninu i u Vršcu, pa sigurno nećete imati problema ukoliko se uputite u ovaj kutak Banata.

Kako doći u dvorac Kapetanovo?

Do dvorca se može doći putem od Zrenjanin-Vršac. Nakon što se prođe selo Konak, na tačno petom kilometru od Zrenjanina, odvaja se skretanje za selo Stari Lec koje vodi do samog zdanja. Iz Zrenjanina ka Vršcu polaze redovni međugradski autubosi četiri puta dnevno, pa se i njima se može doći do Kapetanova.

Dvorac Dunđerski u Kulpinu

Nemoguće je završiti listu najlepših dvoraca Vojvodine, a da se na njoj ne nađe još jedno zdanje Dunđerskih. Njihov dvorac u selu Kulpin možda nije podjednako impresivan kao monumentalni Fantast, ali je bez sumnje jedna od najprepoznatljivijih građevina ovog kraja Srbije. Ljubitelji domaćih filmova i serija verovatno će prepoznati ovo zdanje, jer je, zbog dobro očuvane atmosfere, često bio mesto koje je zapadalo za oči rediteljima.

O dvorcu Dunđerski u Kulpinu

Iako nosi naziv po imućnoj porodici Dunđerski, ovaj dvor nije originalno pripadao njima. Nastao je, pretpostavlja se, oko 1826. i izgradila ga je ugledna porodica Stratimirović. Njihov najpoznatiji član jeste karlovački mitropolit, Stefan Stratimirović. Ne zna se apsolutno ništa o tome kako je dvorac prvobitno izgledao, ali pouzdano znamo da ga je od Stratimirovića otkupila porodica Dunđerski, nakon čega je u potpunosti izmenjen izgled zamka. Budući da se Đorđe Dunđerski oženio rođakom vladarske porodice Karađorđević, česti gosti kulpinskog dvorca bili su i kraljica Marija sa sinovima, prinčevima Petrom, Andrejem i Tomislavom.

Atrakcije dvorca Dunđerskih u Kulpinu

Objekti koje možete obići unutar kompleksa su:

 • Veliki dvorac s izložbom stilskog nameštaja
 • Mali dvorac, nekadašnja kuća porodice Stanimirović
 • Prelepi park
 • Izložba iz istorije poljoprivrede
 • Izložba poljoprivrednih mašina i oruđa
 • Objekti tradicionalne seoske kulture u Vojvodini
 • Srpska pravoslavna crkva
 • Slovačka evangelistička crkva

Znamenitosti i smeštaj u okolini dvorca Dunđerskih u Kulpinu

Blizu Kulpina nalazi se gradić Bački Petrovac. Poznat je po nekim interesantnim kulturnim spomenicima i jednom od najlepših akva parkova u Srbiji, Petrolendu. Na pola sata od Kulpina nalazi se možda i najlepši grad u Srbiji, Novi Sad. U njemu možete pronaći veliki izbor raznovrsnog smeštaja, a pritom i uživati u obilasku ove fascinantne destinacije. U Novom sadu smešteno je još nekoliko predivnih vojvođanskih kaštela i letnjikovaca. U samom centru, u Zmaj Jovinoj ulici, nalazi se božanstveni Vladičanski dvor.

Tu je i skoro rekonstruisani dvorac Eđšeg, centar kulturnih deavanja, i predivni dvorski kompleks u Jodskoj Banji. Turističke atrakcije Novog Sada su mnogobrojne i intrigantne, pa vam toplo preporučujemo da se prepustite obilasku ovog grada. U Novom Sadu sigurno nećete imati problema da pronađete odgovarajući smeštaj, jer se u gradu nalazi čak 31 hotel i veliki broj odličnih stanova na dan, koje možete rezervisati putem linka: stan na dan Novi Sad.

Kako doći u dvorac Dunđerskih u Kulpinu?

Od glavnog grada je Kulpin udaljen 127 kilometara. Do njega delimično možete doći autoputem E-75, sve do isključenja za Zmajevo. Zatim pratite rutu 112 sve do Ravnog Sela, u kom treba skrenuti u ulicu Ive Lole Ribara koja vodi do zamka.

Magična mala carstva i svedoci davno minulih epoha čekaju i na vas. Bilo koji vojvođanski dvorac da izaberete, on će vam pružiti šansu da napravite jedan upečatljiv izgled i otkrijete onu drugu, već pomalo zaboravljenu stranu Srbije. Krenite putem legendi, stopama nekada čuvenih plemića i otkrite tajne starih vojvođanskih zdanja koja i danas ponosno stoje, pričajući svoju priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari