Prizor kao na filmu: Neobična rupa na zemlji, a unutar nje plavetnilo 1Foto: Profimedia

Plaža ljubavi poznatija kao „Skrivena plaža“, mesto je u Meksiku koje izaziva pažnju brojnih turista. Reč je o neobičnoj rupi na površini zelenog ostrva, unutar koga se nalazi kristalno čisto more.

„Playa del Amor“ je obeležje ostrva Marieta koja su nastala erupcijama podvodnih vulkana, a nalaze se nedaleko od Puerto Valjarte, na ušću zaliva Banderas u Meksiku. Iako nije scena iz filma, ovo prirodno čudo svojom peščanom pećinom budi različite emocije kod posetilaca. Zbog svog neobičnog izgleda, postavlja se pitanje kako je nastala.

S obzirom na to da su ostrva Marieta oduvek nenaseljena, predstavljale su plodno tle za različita vojna testiranja od strane meksičke vlade početkom 20. veka. Namernim bombardovanjem ovog područja, stvorene su različite prećine, uključujući i ovu plažu.

Oni koji su bar jednom posetili ovu plažu, kažu da je veoma teško doći do nje, ali da je još teže otići, zbog bogatstva koje pruža. Reč je o različitim vrstama biljnog i životnjiskog sveta kao što su delfini, jegulje, kornjače, grbavi kitovi i mnogi drugi. Ono što je karakteristično za ovu plažu jeste neobična vrsta morske tropske ptice koja je prepoznatljiva po svojim plavim nogama, te je i naziv dobila po tome – plavonoga bluna.

Na plažu, na kojoj je dozvoljeno samo kupanje i sunčanje, možete da dođete isključivo plivanjem, jer nijedan čamac ne može da uđe u zaliv.

Ostrva Marieta privremeno su bila zatvorena 2016. godine najezdom turista, kako bi se smanjila zagađenja ostrva i degradacija korala.

U nastojanju da se sačuva plaža, meksička vlada je ograničila broj poseta na oko 125 ljudi na dan, stoga na ovoj plaži nikada nije gužva, a turisti mogu da uživaju u skrivenom tropskom raju.

Šezdesetih godina prošlog veka postojale su inicijative za zaštitu ostrva od štetnih ljudskih aktivnosti, a 2005. godine ovo mesto proglašeno je nacionalnim parkom „Parkue Nacional Islas Marietas“, čime su lov i ribolov strogo zabranjeni.

Unesko je ovu oblast kasnije proglasio i rezervatom biosfere, a nekadašnje vojne vežbe zauvek su otišle u zaborav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari