Vilnjus (3): Zdanja slavne prošlosti 1FotoČ Senka D. Pavlović

Katedralni trg je centralni prostor u gradu i na njemu se nalazi bazilike Svetog Stanislausa i Svetog Ladislausa, u kojoj su krunisane litvanske vojvode i sahranjene mnoge poznate ličnosti iz istorije ovog Naroda.

Na Trgu se nalazi i statua Gediminasa, najpoznatijeg litvanskog vojvode i osnivača dinastije koja je vladala Litvanijom, Poljskom, Mađarskom i Bohemijom.

Na istom Trgu nalazi se i zgrada nacionalnog muzeja, Gediminas kula, jedini preostali deo nekadašnjeg Gornjeg zamka.

Do kule možete doći peške ili žičarom. Kula je pretvorena u muzej u kome su smešteni arheološki artefakti pronađeni u okolini.

Osim srednjovekovnog šmeka, Vilnjus je osoben i po boemskoj četvrti koju su umetnici proglasili posebnom teritorijom.

„Užupis Republika“ je umetnički kvart u Vilnjusu, nastao posle progona Jevreja u Drugom svetskom ratu, kada su ovaj deo grada naselili, uglavnom, beskućnici i prostitutke.

Kada je Litvanija obnovila nezavisnost, umetnici su počeli da se tu okupljaju, da bi 1997. godine u lokalnoj kafani, proglasivši je prethodno za svoj Parlament, osnovali i svoju Republiku.

Užupis Republika ima svoju zastavu (zapravo četiri zastave, po jednu za svako godišnje doba), himnu, valutu, predsednika, parlament, minister, vojsku (od desetak ljudi) i vrlo živopisan ustav, napisan za svega dva sata i preveden na 32 svetska jezika.
Foto: Senka D. Pavlović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.