Putovanje kroz detinjstvo uz "Porodicu Kremenko" 1Foto: Screenshot YouTube/Andre Aleksandruk

Čuveni crtani film ,,Porodica Kremenko“ uselio se u naše domove šezdesetih godina i bio jedan od najpopularnijih crtanih filmova u Srbiji i regionu.

Fred, Vilma, Barni, Beti, Kamničak i Bem- Bem samo su neka od imena izmišljenih likova za potrebe crtanog filma „Porodica Kremenko“ koje vraćaju u period bezbrižnog detinjstva.

Prva epizoda emitovana je 30. septembra 1960. godine u 20:30, što je tada bio udarni termin, nakon koga mnoga deca odlaze na spavanje.

Tvorci ove nesvakidašnje porodice Kremenko su producenti Vilijam Hana i Džozef Barbera. Oni su od serije stvorili alegoriju na američko društvo sredinom 20. veka.

Radnja crtanog filma prati hvalisavog junaka Freda, njegovu suprugu Vilmu, kao i njihove susede i prijatelje Barnija i Beti Kamenko.

Jedna od zanimljivijih stvari u crtanom filmu je da dinosaurusi, mamuti i druge davno izumrele životinje žive sa pećinskim ljudima čija tehnologija odgovara 20. veku.

Kremenkovi kod dece izazivaju salve smeha, a sve to zahvaljujući glumcima Alenu Ridu i Mel Blanku. Njih dvojica u crtanom pozajmljuju glasove i dočaravaju nam Freda i Barnija.

Motivisani uspehom ovog crtaća nastao je i dugometržni film o junacima iz kamenog doba. Glavne uloge tumače Džon Gudman, Elizabet Perkins, Rik Moranis, Vilijam Hana i Hali Beri.

Ovu porodicu pamte mnogi s obzirom da je u Jugoslaviji emitovana sedamdesetih i osamdesetih godina. To je bio prvi crtani film sinhonizovan na srpsko- hrvatski jezik u produkciji tadašnje RT Zagreb. Nakon raspada Jugoslavije, u Srbiji se serija emitovala na televiziji BK.

Sinhronizacijiom glasova porodicu Kremenko u Srbiji dočarali su nam Goran Peković, Nebojša Burović, Tatjana Stanković i Violeta Peković.

Poslednji put serija je emitovana 2011. godine na B92 televiziji, sa novom sinhronizacijom koju je uradila sama televizija.

Prisetimo se neke od epizoda čuvene „Porodice Kremenko“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.