Rak materice - simptomi i kako ih uočiti na vreme 1Foto: Pixabay/MedicalPrudens

Rak materice je najčešći maligni tumor genitalnog sistema žena u Evropi i nalazi se na četvrtom mestu po učestalosti u ženskoj populaciji, iza karcinoma dojke, debelog creva i pluća.

U našoj zemlji rak materice je na drugom mestu među malignim oboljenjima ženskih reproduktivnih organa, odmah nakon karcinoma grlića materice, a kada uzmemo u obzir sva maligna oboljenja, na petom mestu u populaciji žena. Godišnje od njega u Srbiji oboli oko 700-800 žena, a umre skoro 200.

Faktori rizika

Do danas nije utvrđeno zašto nastaje rak materice, ali pouzdano su utvrđeni neki faktori koji povećavaju verovatnoću njegovog nastanka. Među njima su oni na koje ne možemo uticati: starost, postojanje istog oboljenja kod člana porodice, geografski faktori (češće obolevaju žene u Evropi i Južnoj Americi). Čak 75 odsto obolelih od raka materice su žene starije od 50 godina, a rizik za oboljenje raste sa porastom godina života.

Mnogo važnije je pomenuti one faktore rizika na koje svojim izborima i ponašanjem možemo uticati. Prvi je primena hormonske terapije za ublažavanje menopauzalnih tegoba i drugih zdravstvenih rizika u menopauzi.

Naime, ne smete sami sebi određivati hormonsku terapiju niti je uzimati po preporuci prijateljica. Svaka hormonska terapija zahteva prethodno ispitivanje. Ukoliko se ustanovi da je potrebna, lekar je propisuje pridržavajući se strogih smernica upravo zbog toga što pored benefita, može nositi i zdravstvene rizike.

Drugi značajan faktor rizika koji se može redukovati je gojaznost. Takođe, u nekim istraživanjima utvrđeno je i da upotreba alkohola i nedostatak fizičke aktivnosti povećavaju verovatnoću za karcinom materice.

Veći rizik za rak materice prisutan je i kod žena sa sindromom policističnih jajnika, tumorom jajnika, rakom dojke na određenom terapijskom režimu, dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom, piše Gradski zavod za javno zdravlje.

Na verovatnoću oboljevanja od ovog karcinoma utiče i broj menstrualnih ciklusa tokom života. Žene koje nikad nisu rađale imaju veći rizik za karcinom materice, kao i žene sa ranom prvom menstruacijom (pre 11. godine) i kasnom menopauzom (posle 54. godine).

Redovni ginekološki pregledi

Svaka žena na listu svojih prioriteta treba da uvrsti odlazak na ginekološki pregled jednom godišnje. Ne postoji nijedna nedoumica kad je to u pitanju, kao ni jedan valjan razlog koji bi govorio u prilog drugačijem ponašanju.

Redovnim ginekološkim pregledima omogućuje se, pored svih drugih oboljenja, i otkrivanje karcinoma materice u ranoj fazi.

Pored toga, treba znati i koje simptome i znake ne treba nikako zanemariti. Najčešći i uglavnom prvi znak raka materice je vaginalno krvarenje.

Vaginalno krvarenje nakon menopuze se nikad ne sme smatrati normalnim i zahteva posetu ginekologu. Takođe, pojava krvarenja između ciklusa ili naglo povećanje menstrualnog krvarenja u odnosu na uobičajeno kod mlađih žena zahteva istu reakciju.

Napominjemo da nema mesta panici jer pored raka materice postoje drugi i češći razlozi ovih simptoma. Da bi se isključila sumnja na karcinom materice, ali i da bi se preduzelo blagovremeno lečenje koje god oboljenje da je u pitanju, neophodno je uraditi klinički ginekološki i ultrazvučni pregled.

Svima je već poznata činjenica da maligna oboljenja u ranom stadijumu nisu praćena osećajem bola. Rak materice nije izuzetak, bol se javlja tek kad se oboljenje proširi na druge organe i kada je izlečenje mnogo neizvesnije.

Na kraju, podsećamo da su danas blagovremeno otkrivena maligna oboljenja praćena izlečenjem kod viskog procenta obolelih. Za karcinom materice, petogodišnje preživljavanje ukoliko se bolest dijagnostikuje i leči u ranom stadijumu iznosi oko 90 odsto.

Danas, kada nas brzina života i svega što nas okružuje – interneta, saobraćaja, dobijanja najrazličitijih usluga i pružanja istih, lako uzme pod svoje i učini da nesvesno samo pratimo vrtlog svih instant stvari koje nas okružuju, vreme je da naučimo da zastanemo.

Ništa nećemo propustiti ako uzmemo jedan dan iz svojih života i posvetimo svom zdravlju i odlasku na ginekološki pregled. Naprotiv, osetićemo se spokojnije i sigurnije, znajući da smo učinile za sebe nešto što zaista jeste važno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari