Razlozi zbog kojih odmah treba da pojedete bar jednu mandarinu 1Foto: Shutterstock /Nitr

Sezona mandarina je na pomolu, a razlozi za njenu konzumaciju su brojni. Osim što usporavaju starenje i pojavu sedih dlaka, mandarine takođe imaju mnogo prednosti koje pozitivno utiču na zdravlje ljudi.

Ovo citrusno voće, koje potiče iz jugoistočne Azije, dobro utiče na kožu i kosu. Vitamin A drži teme naše hidriranim, ali i poboljšava kvalitet kose. Takođe, ovo voće sadrži i vitamin B12 koji je važan za čuvanje kose od sedih dlaka, ali i za zdravlje kose. B12 takođe pomaže da folikule ostanu duže u fazi rasta.

Bogate su biljnim vlaknima i sadrže malo kalorija, što dobro utiče na gubitak kilograma u procesu mršavljenja. Vlakna su neophodna za redovnu probavu, sprečavanje zatvora i smanjenju šećera u krvi.

Zahvaljujući vitaminu A i C, mandarine pomažu telu da se bori protiv upala, jer sadrže veliku količinu antioksidanasa. Pomažu imuniloškom sistemu da pronađe, a potom uništi štetne organizme i tako nam omogućavaju da se sačuvamo od gripa. Vitamin C je dobar izvor antioksidanasa koji je dobar za cirkulaciju i štiti srce. Kalijum, kog ima u mandarinama, je takođe dobar za cirkulaciju krvi, jer širi krvne sudove. Zbog toga, ne treba ni preterivati sa kalijumom, te su dve ili tri mandarine na dan sasvim dovoljne.

Ukoliko želite da sačuvate mladalački izgled, mandarine su efikasan lek za to, zbog vitamina C koji je važan za sintezu kolagena. Kolagen je ključni sastojak naših zglobova, ali i drugih tkiva, uključujući i kožu. Pojačana sinteza kolagena rezultira i bržem oporavku nakon povreda. Kalijum, kalcijum, magnezijum i kolagen u mandarinama pomažu da nam kosti ne oslabe i zbog toga su mandarine odličan izbor pri smanjenju rizika od osteoporoze. Nju karakteriše smanjenje koštanog tkiva u odnosu na volumen, zbog čega kosti postaju lako lomljive.

Ono po čemu se mandarina razlikuje od pomorandže jeste veličina. S obzirom na to da su pomorandže veće, samim tim sadrže znatno više vitamina C i vlakana, ali nisu praktične za konzumaciju na bilo kom mestu, jer se teže ljušte.

Mandarina se može koristiti i za pripremu kako slatkih tako i slanih jela. Sok od mandarine je odličan sastojak za marinadu mesa i ribe, pri čemu možete da upotrebite i njenu koricu.

Naziv su dobile prema karakterističnoj boji koja podseća na boju kože Kineza, te su nazvane plemeniti limun ili mandarina. Na našim područjima, uzgaja se od 19. veka, a može da naraste čak do 3 metra.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Razlozi zbog kojih odmah treba da pojedete bar jednu mandarinu 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari