
Tiramisu, sastojci:

- 6 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake*
- 500 g maskarpone sira**
- 3 dl jače crne kafe (proceđene)
- 1 kesica vanilin šećera (ili aroma vanile)
- po ukusu rum (ili aroma ruma)
- 36 komada piškota (ili 2 veća pakovanja, ukupno cca 400 g)
- kakao prah po potrebi (1-2 kašike)
Žumanca umutite sa šećerom u prahu i skuvajte na pari, na uobičajen način.
(U suštini, za tiramisu se koriste živa/sirova žumanca, pa ukoliko ih inače koristite, slobodno preskočite ovaj korak, kuvanje na pari.)
Ohlađena žumanca sjedinite sa maskarpone sirom, umutite mikserom, a potom umešajte umućenu slatku pavlaku.
U kafu umešajte rum i vanilin šećer i umačite piškote vrlo kratko. Ređajte ih u podudu, na poslužavnik ili u činijice (stvar izbora)
Piškote, fil, piškote, fil, pa pospite kakao prahom. Tiramisu ostavite u fružideru da se fino ohladi i poslužite.

Napomene:
Što se tiče maskarpone sira, možete ga zameniti krem sirom po izboru.
Koristila sam mlečnu slatku pavlaku (nezaslađenu), a ukoliko koristite neki zaslađeni šlag krem, količinu šećera prilagodite ukusu.
Umesto obične crne kafe, možete koristiti instant kafu.
Rum i vanilin šećer nisu obavezni, obično se koristi amareto liker.
Sve po ukusu i izboru.

Tiramisu je nastao u Italiji u gradu Trevizo u 19. veku.
Tiramisu u prevodu znači „podigni me“.
U početku se za pripremu ove svetski poznate poslastice koristio rikota sir, a kasnije maskarpone.
U kafu se dodavao marsala liker, tj. slatko desertno vino koje ima posebnu aromu.
U početku se za pripremu tiramisua koristio tanak biskvit, a kasnije su se počele koristiti piškote.
Takođe, kažu da su oni manje imućni umesto biskvita koristili sredinu starog hleba.
Neki osnovni recept za pripremu krema za tiramisu bi bio:
- 3 žumanceta
- 3 kašike šećera
- 300 g maskarpone sira
- tanak bikvit za torte i rolate (ili piškote)
- zaslađena kafa i nezaslađeni kakao.
Žumanca se umute penasto sa šečerom i sjedine sa maskarpone sirom,
Biskvit se isprska zaslađenom kafom (dodatak Marsale koja se koristi i za zabajone), premaže se fil.
Broj redova nije bitan, završni sloj je krem koji treba bogato posuti kakaom.
Naravno, svaka varijacija na temu je dobrodošla.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
Kanda u zabajone, zuppa inglese i ostale žute filove sa žumancima na pari danas Italijani više turadu alkermes nego marsalu. Teško da neki drugi sir može da zameni supermasni maskarpone, on se najbolje sjedinjuje sa žumancima zato što nema nimalo kiselkastu notu koja bi narušila savršenu harmoniju žutog fila.