Đulsija - sok od ružinih latica (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Sigurno ste čuli za mirisnu đul baštu. E, pa kada uberete te đul cvetove, sa njima može da se napravi divan, nežan, osvežavajući, roze, mirisni sok.

Kada me je prijatelj iz Pazara pitao da li znam šta je đulsija, odmah se znalo da ćemo taj recept podeliti sa čitaocima. Novi Pazar,

Tutin, Sjenica su ponosni na svoj deo tradicije vezan za pripremu i upotrebu đulsije, soka od ružinih latica, pošto je po pričanju skoro svaka kuća na prozoru tokom letnjih dana, kada ima dosta sunca stavljala tegle sa laticama ruža, koje bi vremenom pustile boju i ofarbale sok nežno roze bojom.

Sok se služio u malim staklenim čašama, šećer se servirao odvojeno na stolu, gde bi svako dodao onoliko šećera koliko voli da zasladi sok i uživa u njemu.

Veoma interesantan sok , kako u boji, mirisu, ukusu, dobro rashlađen pravo je osveženje u toplim danima, ali i otkriće. Naravno pored đulsije, pravi se i slatko od ruža, liker, ratluk.

Zaista bi bilo lepo sačuvati ovakve tradicionalne recepte, prave bisere veštih ruku. 

Đulsija - sok od ružinih latica (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • staklena tegla
  • 1 litar vode
  • cvetovi ruže (jedna šaka latica, majske ruže, crvene, roze)
  • 1-2 limuna ili kesica limontusa 10g

Način pripreme:

Očistiti ruže, latice skinuti sa cvetova, staviti u staklenu teglu do vrha. Posuti kesicom limontusa i naliti vodom do vrha staklene tegle, zatvoriti i ostaviti teglu na suncu 5-7 dana, povremeno mešajući sadržaj. Nakon ovog vremena, odstraniti  latice, procediti sok, staviti u staklene boce.

Ovako pripremljen sok služiti u odnosu 1/3 sok, 2,/3 voda i šećer po ukusu. Ili možemo u proceđeni sok od ruže dodati šećer, odnos bi bio 1litar tečnosti, 1 kilogram šećera, promešati i sačekati da se šećer istopi i sipati sok u staklenu bocu. Na ovaj način smo dobili sirup od ruže.

Napomena: odnos sastojaka prilagoditi koliko želite da napravite soka po receptu, na litar vode, šaka cvetova, jedan limontus, pa u skladu sa recepturom praviti i više litara soka. Takođe postoji  instant verzija pripreme đulsije gde se latice preliju ključalom vodom, ostave dva sata da odstoji, nakon toga dodati limun ili limontus (odlična verzija), zasladiti.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari