Novogodišnji medenjaci, carstvo mirisa i boja (RECEPT) 1Foto: privatna arhiva

Ništa lepše od mirisnih medenjaka, kad zima pokuca na vrata a novogodišnji praznici se približe. Kolačići su jednostavni, lako s eprave, dugo traju a pružaju mnoštvo mogućnosti za ukrašavanje.

Medenjaci mogu da budu i ukrasi na jelci i stolu, ako su tvrđi mogu da se koriste i za ukrašavanje svadbenih trpeza i raznih proslava.

Od modli koje imate i vaše mašte zavisi kakav će biti njihov oblik, izgled i namena. Mogu se ukrašavati u boji ili samo sa belancetom. Dovoljna je obična kesica, na kojoj s eprobuši mali otvor i kolačići se šaraju.

Za manju količinu medenjaka otrebno je 400 grama brašna, 140 grama šečera u prahu, 60 grama putera, a može i margarina, zatim 2 jaja, 2 kašike meda, mleveni začini ( po ukusu – klinčić, anis) i cimet. Može i prstohvat sode bikarbone a i ne mora.

Sjediniti prvo sve suve sastojke: brašno šećer u prahu i mlevene začine. Polako izmešati i prosejati.

Otopiti na najnižoj temperaturi med i puter, pa prohladiti.Posebno žicom malo umutiti jaja, dodati rastopljen maslac i med, pa sve zajedno umešati u suve sastojke. Zamesiti glatko testo.
Kada je testo glatko, uviti ga u providnu foliju i ostaviti na hladno mesto, najbolje u frižideru i to dva dana.

Posle dva dana a može i duže, izvaditi ga iz folije da se malo opusti na sobnoj temperaturi, razvući ga oklagijom na 5-6 milimetara, da ne bude debelo.

Modlama za kolače vaditi oblike, poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Peći kratko na 180 stepeni, medenjaci moraju biti rumeni, ali ne smeju da izgore. Ukrasiti ih smesom od belanaca i šećera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari