Baklava recept: Orijentalna poslastica kojoj je nemoguće odoleti 1Foto: Enez Selvi / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Ako ste i vi ljubitelj proverenih starinskih recepata, ova baklava će vam se sigurno dopasti. Bogata je i sočna, a pre svega neverovatno ukusna.

Baklava je jedna od orijentalnih poslastica koja se kod nas odavno odomaćila, a ono što joj zapravo daje posebnu draž je to što se veoma jednostavno pravi.

Istoričari hrane smatraju da je moderna baklava nastala u Turskoj, tokom Osmanskog Carstva, da bi zatim bila prilagođena u Grčkoj. Međutim, tehnika slojevitog nanizivanja tankog testa s orasima i medom može se pratiti sve do 8. veka pre nove ere, tokom Asirskog Carstva.

Kako god, baklava je mnogima omiljena poslastica, a sada, tokom posta idealno je vreme da spremite ovaj posni kolač.

Potrebno je:

450 grama seckanih oraha
1 kašičica mlevenog cimeta
1 pakovanje kora od tankog testa
1 šolja otopljenog butera
1 šolja belog šećera
1 šolja vode
½ šolje meda
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica narendane korice limuna.

Priprema:

Uključite rernu na 175 stepeni Celzijusa. Namastite pleh dimenzija 9×13 inča (23×33 cm).

Pomešajte orahe i cimet. Razvucite kore od testa i prepolovite ih da odgovaraju veličini pleha. Pokrijte kore vlažnom krpom dok slažete baklavu da ne bi isušile.

Stavite 2 lista kora na dno pripremljenog pleha. Četkom ih obilno premazujte otopljenim puterom. Pospite 2 do 3 kašike smese od oraha preko njih. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa oko 6 listova kora.

Oštrim nožem isecite baklavu na 4 duge trake, a zatim dijagonalno 9 puta da dobijete 36 rombova. Pazite da pravilno isecete do dna svih slojeva.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni dok ne postane zlatno smeđa i hrskava, oko 50 minuta.

Dok se baklava peče, u maloj šerpi na srednjoj vatri pomešajte šećer i vodu i pustite da proključa. Dodajte med, vanilu i koricu limuna; smanjite temperaturu i krčkajte 20 minuta.

Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari