Rolnice sa šafranom punjene kremom od vanile (posno) 1Foto: Tijana Zdravković

Bliže nam se praznici i ako planirate da počastite sebe i svoju porodicu nekim slatkišem, predlažem da ispečete ove mekane, mirisne rolnice začinjene šafranom, luksuznim začinom koji je po gramu skuplji od zlata. Šafran se naziva i „crvenim zlatom“. Njegova istorija se proteže više od 3500 godina i potiče iz Persije, sadašnjeg Irana koji obezbeđuje oko 90 odsto šafrana celog sveta.

Ovaj začin je vrlo aromatičan i jak i svega 1.5g je dovoljan da začini i jarko oboji u žuto čak 20 rolnica. Cela kuća će vam mirisati na vanilu i šafran i čim okusite jednu, preplaviće vas praznična euforija i sav trud oko mešenja i pečenja ovih rolnica će se isplatiti. Rolnice su ukusne i hladne i tople i ostaće sočne i mekane 3 dana nakon pečenja. Sjajno se slažu i uz kafu i uz čaj a najsladje su kada se dele sa porodicom.

Sastojci za testo:

  • 4.5 dl biljnog mleka
  • 1.5g šafrana (3 kesice)
  • 50 svežeg kvasca
  • ½ kašičice soli
  • 2 dl šećera
  • 150 g biljnog maslaca ili margarina sobne temperature
  • 14-15 dl prosejanog brašna
  • 2 kesice vanilin šećera
  • kora jednog limuna

Sastojci za punjenje:

  • 4 dl biljnog mleka
  • 60g šećera
  • kesica vanilin pudinga
  • 30g biljnog maslaca

Za ukrašavanje:

  • 30g otopljenog biljnog maslaca
  • šećer po potrebi

U činiju dodajte 4.5dl zagrejanog mleka, temperatura treba da bude slična telesnoj (36C), zatim dodajte šafran, dobro promešajte i izmrvite kocku kvasca. Promešajte i dodajte 2dl šećera i vanilin šećer, maslac, so, koru limuna i dobro promešajte, zatim lagano sipajte 14dl brašna uz mešanje varijače, kada ne možete više da mešate, krenite da mesite testo na površini posutoj brašnom.

Rolnice sa šafranom punjene kremom od vanile (posno) 4
Foto: Tijana Zdravković

Ukoliko je potrebno, dodajte još 1dl brašna ali imajte u vidu da testo treba da bude mekše i da ima veći postotak vlage, mesite testo oko 10 minuta. Testo prebacite u veću podmazanu činiju, pokrijte krpom ili folijom i ostavite da narasta sat i po vremena.

U šerpu sipajte 4dl mleka, šećer i maslac i zagrejte pred ključanje, zatim sklonite s vatre i uz mešanje dodajte kesicu pudinga, vratite na ringlu i mešajte oko minut na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Ostavite ga da se odladi i prekrijte površinu folijom da sprečite formiranje korice.

Kada je testo naraslo, prebacite ga na površinu posutu brašnom i podelite na 20 jednakih delova. Ohladjeni krem dobro promešajte i prebacite u špric za ukrašavanje/poslastičarsku kesu ili u običnu kesicu za zamrzavanje na kojoj ćete iseći mali otvor.

Svaku lopticu testa razvucite na pravougaoni oblik debljine oko 3-4mm, zatim jednu polovinu isecite na trake tako da liči na češalj, a zatim na drugi kraj istisnite malu količinu krema, prebacite testo preko krema i utisnite ga tako da krem ne iscuri tokom pečenja, zatim urolajte u valjak a zatim u oblik pužića tako da su recke sa spoljašnje strane.

Prebacite ih na papir za pečenje i redjajte ih malo dalje jedne od drugih jer će dosta narasti tokom pečenja. Meni su sve rolnice stale na 2 pleha za pečenje i pekla sam ih u 2 ture. Pecite rolnice 9-11 minuta na 225C dok ne dobiju zlatnu boju.

Kada su pečene, sačekajte pola sata da se prohlade, a zatim ih dok su još tople premažite otopljenim maslacem i umačite u šećer.

Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje.

Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.

Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari