Vege recept: Fried Rice ili prženi pirinač 1Foto: Vege zajednica

Da li vam se desilo da skuvate previše pirinča i da sutradan, ili u našem slučaju nekoliko dana zaredom, tražite načine kako da ga potrošite? Uz rizik da zvučimo kao reklama… IMAMO REŠENJE ZA VAS!

Kao što mi imamo naviku da sutradan za doručak prepečemo hleb od juče, naša braća Azijati to rade sa „bajatim“ pirinčem. Najbolja verzija ovog jela je sa starim pirinčem koji je imao barem jedno „prenoćište“ u vašem frižideru.

Ako pak skuvate taman porciju, koja pritom uvek deluje premalo na oko, uvek možete najpre skuvati pirinač, pa ga zatim odmah pržiti. Jelo koje iznenađujuće brzo i lako svako može zgotoviti sa samo nekoliko osnovnih sastojaka i par izabranih začina.

Vege recept: Fried Rice ili prženi pirinač 2
Foto: Vege zajednica

Ovo jelo vam može promeniti pogled na kombinaciju ovih sastojaka i pritom zaintrigirati nepce.

Za prženi pirinač vam je potrebno (porcija za dvoje):

  • šolja (200 g) mešavine za rusku salatu ili belu čorbu (u suštini je bilo koja kombinacija tri ili četiri različite povrćke seckane na kockice pogodna, smrznuti miks je samo praktičniji)
  • susamovo ili čili ulje (za pikantniju varijantu) za prženje
  • par kašika soja sosa
  • 100 g basmati pirinča (izmereno pre kuvanja)
  • začini: limunska trava, đumbir u prahu; napomena: nije potrebno soliti, soja sos je dovoljan.

Proces je veoma jednostavan. Najpre skuvajte pirinač prekjuče! Ili za kuvare i kuvarice koji ne razmišljaju toliko unapred, upravo onda kada krenu da krče creva.

Povrće propržite na susamovom ili čili ulju i dodajte soja sosa po ukusu. Zatim dodajte po prstohvat limunske trave u prahu i đumbira. Pirinač na kraju ubacite u tiganj na par minuta kako bi se ukusi sjedinili i voilà! Prebrzo, ako ne računamo dane pirinču.

Na jelo možete iscediti jednu krišku limuna radi oštrine ukusa ili posuti ga susamom.

Nadamo se da ćete uživati, kako u ukusu tako i u jednostavnosti i ceniti kao i mi ovako finu opciju gde ne morate provesti više od 15–20 min. pored ringle u ovim vrelim danima.

Prijatno!

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na office@vegezajednica.org), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.