Vege recept: Sočivo za hladne dane 1Foto: Danica Bijelić / Vegan izazov

Po prvi put u Srbiji – Pridružite se Veganuaru i otkrijte veganski svet!

Imamo zadovoljstvo da vas obavestimo o početku kampanje Veganuar u Srbiji! Ako ste motivisani da nešto promenite u 2024. i želite godinu da započnete zdravo, poletno, ekološki i uz ukusnu vegansku hranu, ovo je idealna prilika za vas! Istražite značenje reči koju sve češće čujete – veganstvo – i otkrijte da nije bauk! Vođenje ekološki osvešćenog i saosećajnog života nije teško, a mnogi ljudi se zbog stanja naše planete upravo i odlučuju na ovaj korak.

O kampanji:

Veganuar (https://veganuary.com) je globalna inicijativa koja je do sada isprobalo nekoliko miliona ljudi, a akciju svake godine podržavaju brojne poznate ličnosti. Ove godine Veganuar će podržati Joakin Feniks, Bili Ajliš i Pol Mekartni (https://veganuary.com/about/ambassadors/). Cilj inicijative je podsticanje razgovora o uticaju ishrane na životnu sredinu, dobrobit životinja i zdravlje.

Zašto se uključiti:

Za zdravlje: Veganstvo može doneti raznovrsnost u ishrani i doprineti boljem opštem zdravlju. Istraživanja pokazuju da biljna ishrana može smanjiti rizik od određenih bolesti i doprineti održavanju zdrave telesne težine.

Ekološki doprinos:

Veganstvo ima manji ekološki otisak u poređenju s konvencionalnom ishranom koja uključuje životinjske proizvode. Smanjenje potrošnje mesa može doprineti očuvanju prirodnih resursa i smanjenju emisija gasova staklene bašte. Ako podržavamo lokalno gajeno voće i povrće, naš doprinos je još veći.

Dobrobit životinja:

Veganstvo promoviše etički odnos prema životinjama i smanjuje potrebu za industrijskim uzgojem životinja. Ovo je prilika da podržimo humane i saosećajne metode proizvodnje hrane.

Kako se uključiti:

Zapratite Veganuar Srbija (https://www.instagram.com/veganuarsrbija/) na društvenim mrežama i oprobajte se i sami u januarskom izazovu! Na ovom sajtu (https://govegan.rs/) možete preuzeti besplatan primerak svog Vege vodiča i naučiti mnoge zanimljivosti. Upustite se u avanturu koja vam može promeniti život! Dobijaćete poruke koje će vam olakšati ovaj period, a divni mentori iz Vegan izazova 22 (https://vegan-izazov22.com/) će biti vaša stalna podrška. Veganstvom dobijamo puno više nego što gubimo!

Hajde da ovog januara izaberemo saosećanje prema životinjama i planeti, da probamo nešto novo i drugačije. Hajde da zajedno zazelenimo januar!

Veganski recept:

Sočivo za hladne dane

  • 200g sočiva potopljenog u vodi preko noći pa ispranog svežom vodom
  • 1 crni luk
  • 1 ljubicasti luk
  • 2 šargarepe
  • 2 paprike
  • 2 kašičice vegete bez glutaminata
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1/2 kašičice kurkume
  • So i biber po ukusu
  • 1 veći batat
  • 6-7 briketa smrznutog spanaća
  • 1 malena glavica brokolija
    (može i bilo šta drugo zeleno umesto spanaća i brokolija, peršun ide odlično)

Prvo noć pre ili barem 4-5 sati ranije oprati sočivo i potopiti ga u hladnu vodu. Sipati dosta vode jer sočivo nabubri.

Naseckati sitno luk i šargarepu i propržiti na malo ulja ili po želji na vodi. Kada omekša dodati papriku, začine i sočivo, prethodno procedjeno i isprano. Naliti vodom i dodati krupnije seckan batat. Ako je batat sitno naseckan skuvaće se brže od sočiva što ne želimo. Krčkati 10-15min pa kada su i sočivo i batat kuvani dodati spanać i brokoli i kuvati još dva minuta. Služiti uz malo limunovog soka ili još bolje, biljni mileram ili jogurt.

Autorka je supervizor Vegan tima

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari