Vege recept: Suši činija 1Foto: Danica Bijelić

Još jedan Vegan Izazov 22 počinje je u petak 24.02. – učesnici će 22 dana online izazova provesti na biljnoj ishrani uz pomoć iskusnih vegana mentora, saveta nutricionista i mnoštvo veganskih recepata.

Učešće u Vegan Izazovu 22 je potpuno besplatno i uvek se možete prijaviti na sajtu vegan-izazov22.com i pridružiti nam se u facebook grupi Izazova koju smo pretvorili u pravu malu zajednicu istomišljenika! Celo iskustvo je potpuno besplatno a uz puno podrške i saveta za lakši prelazak na vegansku ishranu, sjajno se družimo i svaki dan prolazimo kroz različite dnevne izazove koji se tiču veganskih namirnica, ali i drugih aktivnosti vezanih za veganstvo.

Dobrodošli su svi – totalni početnici koji žele da razviju zdravije navike, već iskusni vegani, kao i ljudi koji su na pola puta i zainteresovani su da prošire zbirku svojih recepata i trikova iz kuhinje!

Takođe, za puno saveta i recepata možete nas pratiti i na instagramu @veganizazov22 i na youtube-u

https://youtube.com/channel/UCKVY1XlA_16UReuRhW3Z0vA

Za vas smo danas izdvojili recept za jednostavnu a nutritivno bogatu vegansku suši činiju.

Ne samo da je fenomenalnog ukusa, već je i odličan primer pravilno izbalansiranog veganskog obroka jer sadrži žitarice, mahunarke, povrće i izvor zdravih masnoća, kao i alge koje obezbeđuju bitne nutrijente poput joda i omega 3 masnih kiselina.

Vege recept: Suši činija 2
Foto: Danica Bijelić

Za jednu porciju biće vam potrebno:

  • 200g skuvanog basmati pirinča (oko 70g nekuvanog pirinča)
  • 1-2 kašike sitno seckanih algi po izboru (mi smo koristili wakame alge)
  • 1 mali krastavac
  • nekoliko rotkvica
  • 1/2 avokada
  • 2-3 kašike susama

Tofu smo pravili u terijaki marinadi (može i u nekoj drugoj, ili koristite dimljeni tofu)

  • 150g tofua
  • Sok 1/2 male pomorandže
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • 1/2 kašičica belog luka u prahu
  • 1/4 kašičice đumbira u prahu (opciono)

Iseći tofu i pržiti na malo ulja na nelepljivom tiganju. Kada je zlatkast sa svih strana, dodati već napravljenu marinadu i mešati i prevrtati tofu dok se sva marinada ne upije u tofu a tiganj ostane skroz suv.

U činiju sipati skuvan pirinač i posuti ga algama pa dodati tofu, krastavac, rotkvice i avokado. Sve posuti susamom i po želji sa malo soja sosa. Veganska suši činija je gotova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari