Salcburg: Dvorac iz pesama i snova 1Foto: Branko Vasiljević

Mislim da nema boljeg mesta za dvonedeljni boravak u Salcburgu od dvorca Leopoldskron. Ima u ovom gradu i poznatijih dvoraca, kao što su Kleshajm, Mirabel ili Helbrun, ali lepših nema.

Uostalom, on je bio predstavljen na najvrednijoj austrijskoj novčanici od hiljadu šilinga. Dvorce su pravili vladari Salcburga, prinčevi-nadbiskupi, jer je ovaj grad do Napoleonovih ratova bio religiozna država-grad.

Kleshajm je bio zvanična letnja rezidencija nadbiskupâ (a za vreme Drugog svetskog rata dvorac u kome je Hitler, iz obližnjih Berghofa i Kelštajna, primao svoje satrape).

Mirabel je sagrađen za nadbiskupovu ljubavnicu, koja mu je rodila petnaestoro dece; Helbrun kao zabavni park biskupa, a Leopoldskron kao dom šire porodice princa-nadbiskupa Firmiana.

Graditelj ovog dvorca u istoriji je poznatiji po proterivanju iz Salcburga preko dvadeset hiljada protestanata, koji su odbili da se vrate u katoličku veru, što je za dugi niz decenija unazadilo grad.

Leopoldskron je sagrađen 1736. godine u rokoko stilu, na obali veštačkog jezera, na periferiji starog grada, iz koga se može stići i pešice.

Iz dvorca se pruža romantičan pogled preko jezera na  planinu Unterberg, a na suprotnoj strani i na biskupsku rezidenciju u centru Salcburga.

Biskup-graditelj ostavio je svoje srce u kapeli dvorca, a njegov naslednik ispunio je dvorac slikama Ticijana, Rubensa, Rembranta, Veronezea…

Kada je ponestalo ugleda i novca, kako to uvek biva, dvorac je prodat i menjao je vlasnike, uključujući i bavarskog kralja Ludviga Prvog.

Posle Prvog svetskog rata kupio ga je ruiniranog režiser Maks Rajnhard i vratio njegovu lepotu. Obnovio je raskošne dvorane i dodao stepenište po ugledu na ono iz Mirabela i biblioteku, kopiju sen-galenske manastirske biblioteke.

Uživao je, međutim, u dvorcu samo dve decenije, pre nego što je, kao Jevrejin, pred nacistima pobegao u Ameriku.

Maks Rajnhard je bio čuveni režiser, kažu da je u toku karijere na pozornicu postavio preko 460 komada. Koristio je sva sredstva umetničkog izraza, uvlačeći u predstave i publiku; posebno je poznat po režijama na otvorenom prostoru.

Uostalom, on je sa Rihardom Štrausom i Hugom fon Hofmanštalom bio osnivač Salcburškog festivala, na kome je prva predstava, Hofmanštalov „Jedermann“, u njegovoj režiji, odigrana ispred gradske Katedrale.

I danas je ova predstava zaštitni znak festivala. Rajnhart je u dvorcu okupio austrijsku i nemačku umetničku elitu i od njega, takođe, napravio pozorište.

Predstave su igrane u salama dvorca, a publika je prelazila iz jedne u drugu, prateći radnju, na primer, Molijerovog „Uobraženog bolesnika“.

Umetnici su bili vezani za Leopoldskron, a glumica i koreograf Tili Loš, jedna od čuvenih „fatalnih žena“ prošlog veka, poželela da njena urna bude položena u vrtu dvorca.

U dvorcu su snimane scene kultnog filma „Moje pesme, moji snovi“ (Sound of Music). Danas je Leopoldskron sedište Salcburškog seminara, koji je od osnovan posle Drugog svetskog rata kao centar američko-evropskih studija, a prerastao u forum za razmatranje globalnih političkih i ekonomskih fenomena.

On je i hotel, koji je ugostio neke od najpoznatijih ličnosti savremenog sveta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Salcburg: Dvorac iz pesama i snova”

  1. bio sam 5 dana za uskrs 2019 te godine kod prijatelja koji tamo radi i zivi .naslov ovog vaqseg teksta u potpunosti odgovara ono sto se vidi u prvi mah spolja .ali sam se razocarao kada sam u tom mocartovom gradu na moje veliko zaprepascenje video da su na prim. njihove suvenirske radnje preplavljene kineskim sund suvenirima pogotovu magneticima za frizider. ukratko tzv. handgemaht tj. rucna izrada ni na vidiku sto je za takakav grad ravno katastrofi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.