Sardinija: Plava tajna Mediterana 1

Zbog očuvane prelepe prirode sa pravom nosi nadimak – Tajna Mediterana.

Sardinija poseduje sjajne prirodne uslove za savršeno letovanje, nije „prenaseljena“, a još jedna od sjajnih stvari koja će vas očarati su ljubazni domaćini koji plene italijanskim šarmom. Kristalno čisto more, prelep pesak, litice i pećine koje krase obalu Sardinije, su ono što najviše privlači turiste.

Najbliže kopno je ostrvo Korzika, koja je udaljena 11 kilometara.

Duge peščane plaže, bujna mediteranska vegetacija, kristalno čisto more, romantične uvale i brojni kulturno-istorijski spomenici će vas uveriti da je Sardinija destinacija za letovanje na koju ćete sigurno poželeti da se vratite više puta.

Letovanje na Sardiniji možete iskoristiti i za odlazak do čuvene Smaragdne obale na severoistočnoj strani ostrva, poznatoj po divljoj lepoti uvala, specifičnoj smaragdnoj boji mora, predelima borovim šuma i ružičastim nijansama granitnih stena. Ova oblast je nadaleko poznata i kao destinacija za letovanje svetskog džet-seta.

Poseban akcenat se mora staviti na grad Algero. Pravi slikovit, stari grad na severozapadu Sardinije. Gradić je zanimljiv spoj italijanske i katalonske tradicije. Osim uskih vijugavih ulica i malih trgova koji su prepuni turista u toku leta, centar gradskih dešavanja u Algeru je i luka, sa mnoštvom barova, restorana, uličnih zabavljača. Nedaleko od Algera se nalazi regionalni park prirode Porto Konte koji obuhvata različite prirodne i istorijske atrakcije: Neptunovu pećinu, plažu Bombarde, arheološko nalazište Palmavera Nuraga. Inače, koralna obala, u blizini Algera, oivičena je veoma kvalitetnim koralima riđe boje, koji su veoma vredni kada je u pitanju nakit. Nereo, najveći kompleks podvodnih pećina u Sredozemnom moru.

Veći deo hrane u Sardiniji bazira se na morskim plodovima. Popularna je vrlo začinjena riblja čorba Burida kao i jastog, rakovi, lazanje i dagnje. Ne propustite čuvene paste koje uključuju i specifičnu lokalnu kombinaciju njoka i raviola prelivenih divnim sirevima.

Od jedinstvenih poslastica na Sardiniji su – sedas, pecivo sa pecorino sirom, premazan je medom ili posutim šećerom. Na ostrvu se može kupiti i jedinstveni sladoled u raznim maštovitim ukusima, ali koji god da probate nećete pogrešiti.

Turistička agencija Odeon World Travel je za predstojeću sezonu pripremila first minute ponude za putovanje avionom do Sardinije. Direktni čarter letovi se obavljaju do aerodroma Algero. Putovanje avionom iz Beograda do Algera traje nešto više od dva sata. Preporučujemo da letovanje na Sardiniji iskoristite i za odlazak na neki od izleta iz naše ponude – grad Kaljari, arhipelag Madalena, francusko ostrvo Korzika, Kosta Smerald.