Saveti za očuvanje mentalnog zdravlja tokom pandemije 1Foto: Pixabay/Wokandapix

Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti da se pobrinemo za svoje mentalno zdravlje i da pomognemo drugima kojima je možda potrebna dodatna podrška i nega, piše Svetska zdravstvena organizacija.

Dok zemlje uvode mere za ograničavanje kretanja kao deo napora da smanje broj ljudi zaraženih korona virusom, sve više nas unosi velike promene u svoje svakodnevne rutine, navodi se na sajtu SZO.

Treba vremena da se navikne na novu stvarnost rada od kuće, privremene nezaposlenosti, školovanja dece u kući i nedostatak fizičkog kontakta sa drugim članovima porodice, prijateljima i kolegama.

Prilagođavanje promenama životnog stila poput ovih i upravljanje strahom od zaraze virusom i briga o nama bliskim ljudima koji su posebno osetljivi predstavljaju izazov za sve nas. Oni mogu biti posebno teški za ljude sa problemima mentalnog zdravlja.

Ipak, evo nekih saveta kako da se prilagodite uslovima pandemije i sačuvate svoje mentalno zdravlje.

Budite informisani

Slušajte savete i preporuke svojih nacionalnih i lokalnih vlasti. Pratite pouzdane kanale vesti, kao što su lokalna i nacionalna TV i radio, i budite u toku sa najnovijim vestima iz Svetske zdravstvene organizacije na društvenim mrežama.

Imajte rutinu

Pratite svakodnevne rutine što je više moguće ili napravite nove.

 • Ustanite i odlazite u krevet svakog dana u slično vreme.
 • Vodite računa o ličnoj higijeni.
 • Redovno jedite zdrave obroke.
 • Vežbajte redovno.
 • Odredite vreme za rad i vreme za odmor.
 • Nađite vreme za bavljenje stvarima u kojima uživate.

Smanjite količinu vesti

Pokušajte da smanjite koliko gledate, čitate ili slušate vesti zbog kojih se osećate teskobno ili uznemireno. Potražite najnovije informacije u određeno doba dana, jednom ili dva puta dnevno ako je potrebno.

Socijalni kontakt je važan

Ako su vam kretanja ograničena, redovno kontaktirajte ljude koji su vam bliski preko telefona i društvenih mreža.

Upotreba alkohola i droga

Ograničite količinu alkohola koji pijete ili uopšte ne pijte alkohol. Ne počinjite da pijete alkohol ako ga ranije niste konzumirali. Izbegavajte upotrebu alkohola i droga kao načina suočavanja sa strahom, anksioznošću, dosadom i socijalnom izolacijom.

Nema dokaza o bilo kakvom zaštitnom dejstvu pijenja alkohola za virusne ili druge infekcije. U stvari je obrnuto, jer je štetna upotreba alkohola povezana sa povećanim rizikom od infekcija i lošijim ishodima lečenja.

Imajte na umu da vas upotreba alkohola i droga može sprečiti da preduzmete dovoljne mere predostrožnosti da biste se ponovo zaštitili od infekcije, kao što je poštovanje higijene ruku.

Vreme ispred ekrana

Budite svesni koliko vremena svakodnevno provodite ispred ekrana. Obavezno pravite pauze u aktivnostima na ekranu.

Video igrice

Iako video igre mogu biti način opuštanja, može biti primamljivo potrošiti mnogo više vremena na njih nego obično kad ste duže vreme kod kuće. Obavezno napravite pravi balans sa off-line aktivnostima u svojoj svakodnevnoj rutini.

Društvene mreže

Koristite svoje naloge na društvenim mrežama za promociju pozitivnih priča i priča sa nadom. Ispravite pogrešne informacije gde god ih vidite.

Pomoć drugima

Ako ste u mogućnosti, ponudite podršku ljudima u vašoj zajednici kojima će ona možda biti potrebna, poput pomoći u kupovini hrane.

Podrška zdravstvenim radnicima

Iskoristite mogućnosti na mreži ili preko zajednice da zahvalite zdravstvenim radnicima u svojoj zemlji i svima onima koji rade na odgovoru na COVID-19.

Ne diskriminišite

Strah je normalna reakcija u situacijama neizvesnosti. Ali ponekad se strah izražava na način koji šteti drugim ljudima.

Zapamtiti:

 • Budite ljubazni. Nemojte diskriminisati ljude zbog straha od širenja COVID-19.
 • Nemojte diskriminisati ljude za koje mislite da imaju korona virus.
 • Ne diskriminišite zdravstvene radnike. Zdravstveni radnici zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost.
 • COVID-19 je pogodio ljude iz mnogih zemalja. Ne pripisujte ga određenoj grupi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Saveti za očuvanje mentalnog zdravlja tokom pandemije”

 1. Hvala!
  Covek je drustveno bice.
  Slusajte savete ?
  Naravno !
  A izgubljeno poverenje u ONE KOJI „NAS EDUKUJU ,“A UVEK SU UZ VLAST ,A NE UZ PACIJENTE.

 2. Ali zaboravili ste najvažnije „nikako ne gledati na tv-u ili citati bilo kakve vesti o koroni“ Govorim iz ličnog iskustva. Ako dozvolite da vas svaki dan truju vestima o najnovijem broju mrtvih, zabranama uvedenim zbog korone, novim smrtonosnim sojevima virusa koji samo sto nisu stigli do nas… onda vam nista od ovoga iz njihovog teksta nece pomoći.

 3. Iako je nekome ponestalo mentalnog zdravlja vrlo brzo bi se povratilo ostalima jos vise ojacalo kada se otkrije sve u vezi KOVID 19 .
  Ako se uzme u obzir da se nece otkriti , ovo bi bio pocetak „igre“, pa s epitajte sta ce biti kasnije , to vam je isto kao kada vam drzava salje preporucena pisma , znajte d atreba reagovati odmah , ni slucajno ih ne primati i praviti se ludi jer ne mozete kasnije reagovati kako treba. Ali ko ce na svetskom nivou utvrdjivati sve u vezi KOVID19, ko, nema ko, za sada izgleda niko .

  • i, kada bi se otkrilo to što navodno treba da se otkrije o koroni, kako će se to tačno odraziti na vaš život? Intenzivno ćete se družiti, nećete koristiti maske? Putovaćete u druge zemlje bez testiranja, bez obzira što oni traže test? Glasno ćete komentarisati kak olažu? Šta bi ste vi onda drugačije radili? Korona je ljudsko delo iz laboratorije i rezultat zavere? Možda, od toga se umire, konkretno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.