Signali koje vam šalje telo, a koji pokazuju da treba da izbacite gluten iz ishrane 1Foto: Viktor Cap / Alamy / Alamy / Profimedia

Gluten je sastojak testenina, peciva i kolača, a predstavlja složenu mešavinu proteina. Nalazi se u pšenici, ječmu, raži i zobi, a neki ljudi ga teško svare, te moraju da ga izbegavaju.

Najteži oblik bolesti izazvanog glutenom je celijakija, ali ga treba izbegavati i u slučaju intolerancije, iako ne ostavlja trajne posledice na organizam.

Bilo da se radi o celijakiji (autoimunoj bolesti uzrokovanoj negativnom reakcijom organizma na gluten), netoleranciji ili alergiji, gluten definitivno stvara probleme ovim ljudima. Celijakija je autoimuna bolest, zapaljen proces koji uzrokuje oštećenje tankog creva i genetski je determinisan.

Alergija na pšenicu se definiše kao neželjeni efekat odgovora imunog sistema na proteine pšenice, koji, za razliku od celijakije, ne izazivaju trajno oštećenje organizma. Najčešće se javlja kao klasična alergija na sastojke hrane, koja zahvata gastrointestinalni trakt ili respiratorni sistem.

Osetljivost na gluten nije uzrokovana autoimunom ili alergijskom reakcijom. Nije u potpunosti objašnjeno i razlikuje se od osobe do osobe. Međutim, postoje neki jasni simptomi netolerancije na gluten koje ne biste trebali zanemariti.

1. Mučnina i grčevi posle jela

Ako se pojave nakon obroka koji sadrže gluten, mogu ukazivati na netoleranciju. Zbog toga lekari predlažu da vodite dnevnik hrane koju ste jeli i kako ste se osećali nakon nje.

2. Nadutost

To može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali ako ne varite gluten pravilno, vaš stomak definitivno može biti naduven i osetljiv. Ako isključite faktore poput hormona ili hrane koji izazivaju nadimanje, pogledajte da li je gluten krivac.

3. Suva koža

Mnogi ljudi sa osetljivošću na gluten prijavljuju stanja kože, uključujući izuzetno suvu kožu, osip, akne i ekcem.

4. Gubitak težine

Nenamerni gubitak težine je jedan od primarnih simptoma celijakije. Naime, oštećena creva ne apsorbuju hranu kako treba. Iako druga stanja i problemi uzrokovani glutenom ne oštećuju creva, može uzrokovati da jedete manje zbog bola koji izaziva, prenosi ordinacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari